Related Posts Plugin for Blogger...

Tütün Yorumlamak

Rahmetli Ömer Parlar'ın tütün yorumu yazma rehberi





   Tütün Tanıma ve Yorumlama

Yeni bir tütünü alıp yorum yapma ve hatta bunu daha sonra yazıya dökmek için işe
başlamadan önce bir kağıt ve kalem edininiz. Görüş ve düşüncelerinizi kağıda dökünüz. İnsan aklı nisyan ile maluldür. O anda düşünüp duygularınızı hemen satırlara dökünüz ki hem unutulmasın hem de duman misali uçup gitmesin. Böylelikle sizden sonra bu tütünü deneyip içecek olanlara yol göstermiş ve bir nebze de olsa yarar sağlamış olursunuz.

1- Tütünün dıştan tanımlanması:

Önce tütün kutusu veya paketinin dikkatli bir şekilde incelenip okunması gerekir. Tütünün
adı yanında cinsi, içeriği, gramajı, üretici firması, paketlenme ülkesi, var ise yılı
saptanmalıdır. Hazırlanıp tüketiciye sunulan harmanın hangi ülke veya ülkelerin ne cins
tütünlerinden yapıldığına bakılmalıdır. Eğer içimi hakkında bilgi verilmiş ise bu bilgilerin
sizin beklenti ve beğeninizi karşılayıp karşılamayacağı hususunda bir ön kanaat edininiz.
Tütün paket veya kutusunun kalite ve cinsine bakarak içerdiği tütünün daha önceden hava
alıp almadığına bakınız.

2-Tütünle tanışma:

a) Açtığınız paket veya kutudan bir miktar tütün alarak önce koklayınız. Tütünün vermiş
olduğu koku, “oda notu” olarak tanımladığımız; sizin daha sonra bu tütünü kullanarak
içtiğiniz, piponun yanında bulunanlara ve çevreye verdiği tütün aromasını tayin etmenizde yol gösterici olacaktır. Her ne kadar pipo içenler kullandıkları tütünün aromasından içim esnasında  doğrudan etkilenmeseler de, bilindiği üzere kullandığınız tütün aromatik olsun veya olmasın çevre üzerinde olumlu veya olumsuz bir etki bırakacaktır.

b) Elinize aldığınız tütünden bir parçayı iki parmağınınız arasında sıkıştırıp nem durumunu
kontrol ediniz. Eğer tütün fazla nemli ise kendinizin tayin edeceği bir süre için kurumaya
bırakınız. Gene aynı yöntemle, çok kuru tütünlerin belirli usullere uymak kaydıyla önce
nemlendirilmesi gerekir.

c) Açtığınız tütünün renk ve yapısını inceleyiniz. Yapılan harman, hazırlanan flake, rob veya
blok halinde tüketiciye sunulan tütünün işleniş biçimine, içerisinde sap halinde tütün parçaları veya yabancı maddelerin bulunup bulunmadığına bakınız.
Tütün ambalajı üzerinde verilen bilgilerden hangi tütünler kullanılarak hazırlandığına
bakarak bunları ve karışım oranlarını tespit etmeye çalışınız. Örneğin, Virginia, Burley,
Perique veya Latakia parçalarını değişik renklerinden, duruş ve oranları hakkında bir fikir
edininiz.


3- Tütünü kullanmaya başlama:

a) Hangi pipo ile içmeye başlayacağınıza karar veriniz. Tütün cinsine göre pipo kullanmaya
özen gösteriniz. Eğer kullanacağınız tütün flake ise buna uygun dar ve uzun çanaklı pipoları,
eğer harman bir tütün ise geniş ve tercihan başlangıçta küçük çanaklı olanları tercih ediniz.

 b) İlk içimlerinizde iyi dinlenmiş bir pipo kullanınız. Aromatik tütünlerin içiminde
kullandığınız, özellikle Latakia içeren tütünleri içtiğiniz pipoları kullanmamaya özen
gösteriniz.

c) Gene ilk içimlerde tütün ile tanışıncaya kadar yavaş ve kontrollü içimler yapınız. Tütünün
yanma ve piponuzun ısınma yapma hususlarında hep dikkatli davranmak gerekir.

d) Yeni tütün ile günün değişik saatlerinde ve durumlarda içimler yapınız. Söz gelimi sabah,
akşam yemeklerden sonra, aç veya tok karnına vb.

e) Denediğiniz tütünü değişik marka ve kalitede pipolarınız ile içmeye gayret ediniz.


4- Tütünü yorumlama:

Tütün paketi veya kutusunun sonuna doğru yaptığınız bu içimlerde aldığınız notlara
bakarak tütün üreticisinin eğer var ise internet sitesine girip kullandığınız tütün hakkında
yazılmış tüketici yorumları var mı araştırıp inceleyiniz. Bulabildiğiniz yorumlardan sonra
genel tütün yorumları veren siteleri (örneğin Tobacco Reviews) ziyaret ediniz. Bütün bu
araştırmalardan sonra kendi tutmuş olduğunuz notlar ile daha önceden yapılmış yorumları
karşılaştırınız. Bu notlarınızı aşağıdaki başlıklar altında toplayabilirsiniz.

a) Tütünün sertliği,
b) Aroması,
c) Tat ve lezzeti,
d) Oda notu,

Bütün bunlardan sora tütün ambalajı üzerinde yazılan özellikleri bulup bulamadığınızı
araştırın. Örneğin meyve lezzet ve kokusu, fındık kokusu vb.

Tütünün nikotin oranı hakkında bir değerlendirme yapmaya çalışınız. Yanma durumu ve
içim kolaylık veya zorluğunu değerlendiriniz. Bıraktığı kül renk ve şeklini saptayınız. Tütün
içinde kimyasal bir katlı olup olmadığına karar veriniz.

Gene tütün ambalajında verilen içeriği, örneğin Virginia veya Perique tütünü veya oriental
lezzeti nasıl bulduğunuzu saptayınız.

Başladığınız paket ya da kutuyu bitiriniz.

Bütün bunlar sonunda tütün hakkında bir değerlendirme yapıp tütüne bir not veriniz.

Şimdi tütün hakkında yorum yapmaya hazırsınız. Kolay gelsin.

Son not: Eğer imkanınız var ise yorumunuzu ikinci paketin ortalarında yazınız.





1 yorumları oku:

  1. Yeni bir tütün yorumu yapmayı denedim ancak linki bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...