Related Posts Plugin for Blogger...

2018/07/18

Türk Tütünleri

SONUÇ

Arkadaşlar bir süredir yazıya dökmeye çalıştığım, ülkemizde yetişen tütünler hakkında,  İstanbul sigara fabrikası işletme şefliğinden emekli olan tütün Eksperi Memduh Sarıoğlu'nun 1980 yılında kaleme aldığı "TÜRK TÜTÜNLERİ" adlı kitabın sonuna gelmiş bulunuyoruz.

Şahsen ben bu yazı dizisinde çok eğlendim, bilgilendim, bilgimi tazeledim. Umarım sizlerde, konuya  meraklı olanlarda benimle beraber bu zevke ortak olmuştur.

Kitap 80 senesine ait olduğu için o günden bu günümüze kadar tütün işletmeciliği, üreticiliği ve ihracatı çok kötü bir süreçten geçti ve süreç halen devam etmektedir.

Çok uzun yıllar sonunda,  ekim yapılan bölgelerin ekolojik koşulları ile orjinal türden ayrılıp bambaşka türlerin oluşması uzun gayretler ve islah çalışmaları sonucu olmuştu. Ne yazık ki kötü yönetici, idareci ve saçma sapan insanların  gavur sevici politikaları yüzünden ve ilgisizlikten, bilgisizlikten veya hatta: "KASTEN" artık bu türlerin bir kısmı  yok olmuştur, hali hazırda var olan türlerde tehdit altında bulunmaktadır.

Dünyada tütün yetiştirilmeye elverişli, coğrafik ve ekolojik açıdan en verimli topraklardan birine sahip olan yurdumuzda bu yaşananlar başta çiftçilerimize olmak üzere tüm yurda yapılan bir zulümdür.

Memduh Sarıoğlu toprağımızın zenginliğini anlatarak başladığı kitabın sonuç kısmında şöyle yazıyor: "Ege bölgesinde başta tütün olmak üzere yetişen her çeşit ürünün dünyadaki benzerlerine göre daha tatlı lezzette, buna karşılık Karadeniz bölgesinde ise daha gösterişli ve toplu biçimdeler. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yetişen bitki çeşitleri, başta üretilen tütün türleri yönünden, ülkenin öztürü olan Orieltal tip tütünlerine göre yabancı asıllı özellikleri olan egzotik bir bitki topluluğunu oluşturmaktadır. Burada üretilen tütünler çoğunlukla Virginia tütününe benzemekle beraber, en kaliteli PİPO tütünleri ile Tömbeki ve çiğneme tütünü yapımlarına yararlı tütünlerde bu gölgelerde toplanmıştır.

Türk tütünlerinin en önemli özelliklerinden biriside sigara piyasasında geçerli olan her tip sigaranın içim zevkine uygun harmanların kompozisyonuna elverişli, pipo, puro, çiğneme tütünü, nargile tütünü ve enfiye yapımlarında asal ve yardımcı madde olarak kullanmaya elverişli nitelikte olmakla karakterize edilebilir.

Uluslararası üne sahip Mond Selection S.P.R.L kuruluşunca iki defa düzenlenen uluslararası tütün yapımları yarışmasında çok sayıda ulusun tütün endüstrisi müesseseleri ile ürettiği çeşitli markalı sigaraları ile Türkiye'de katılmıştır. Belçika kimya sanayii öğretim ve Araştırma Merkezi müessesesi tarafından yapılan tütün yapılarının kimyasal analizleri ile fiziksel inceleme işlemleri ve ayrıca uluslararası üne sahip yetkili beş kişilik bir jüri tarafından gizli olarak yapılan degustasyon muavelerinin değerlendirilmesi sonunda tanınmış tütün endüstrilerinin bir çoğu dereceye giremediği ve madalya alamadığı halde Türk sigaraların tümü madalyaya layık görülmüştür. 1968 yılında yarışmaya katılan birbirinden farklı markalı dokuz sigara çeşidinden beş altın, iki gümüş ve iki bronz madalya, 1969 yılında yarışmaya gönderilen sekiz sigara örneğinden üç altın, üç gümüş ve iki bronz olmak üzere tamamı madalya kazanmıştır.

Özellikle diğer ülkelerde üretilen tütün tipleri ve menşelerine göre Türk tütünlerinde, nikotin ve katran maddeleri oranlarının düşük olması sağlık yönünden tütünlerimizin en az zararlı olmaları avantajı değerlerini dahada arttırmaktadır."


Dünya çapında Türk tütünlerinin durumu ve izahı bu ilken, tütüncülüğün geldi nokta gerçekten üzücüdür ve maalesef yakın zaman içerisinde bu durum değişecek gibi de görünmüyor.

Yazıları takip eden, okuyan herkese teşekkür eder mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

Dipnot: Her şeyde olduğu gibi tütünün de fazla tüketilmesi sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Tütün tiryakilerine tavsiyem odur-ki çok aşırı miktarlarda tütün içmeyin. Mümkünse işlem görmemiş temiz ve katkısız tütünleri tercih edin. Sağlığınıza dikkat edin.

Dipcik not: Tütünü seviyoruz kardeşim! O da bizi seviyor biliyoruz. :))


--------------------



Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...