Tömbeki Tütünü
Bu tütünlerin fazla miktarda üretildikleri sahalar çeşidin ekolojik alanlarda bulanan İskenderun'un Arsuz bucağının Ekver ve Meydan köyleridir. Son yıllardaki üretim miktarı 250-300 bin kg.(1980) arasında değişmektedir. Ayrıca Konya'nın Hadım ilçesinde de az miktarda Tömbeki tütünü üretilir.
Ülkemizde üretilen tömbeki tütününün aslı İsfahan tömbekisi. Botanikteki yeri, cinsi; Nikotiana, türü Tabaccum varyetesi tömbeki olarak tanımlanır.
Yaprakları büyük boyda, zenep kısmı geniş, form yuvarlak karınlı, yaprak uçları küttür.
Renkleri açık sarı ve sarı üzerine koyu kahve renkli beneklerin serpimesinden meydana gelen bir renk olup kaplan postu adı ile nitelendirilir.
Yaprak dokuları kalın ve yüzeyleri kabarçıklıdır. Orta damarları kalın, yan damarları ise biraz kalıncadır.
Yanma yetenekleri orta, İran tömbeki tütünleriyle aynı düzeyde, higroskopisiteleri ve dayanıklıkları orta derecedir.
İçimleri tatlı serttir. Tiryakileri tarafından beğenilen kendilerine özgü kuvvetli kokuları vardır. Tömbeki kalın şekilde (6 mm.) kıyıldıktan sonra suyla ıslatılır, sıkılıp ve nargile lülesine yerleştirildikten sonra üzerine kor halinde ateş konularak yakılır. Bir marpuç aracılığı ile çekilen dumanın sudan geçirilmek suretiyle ve nargile denilen araçla içilir.
Kimyasal yapısındaki nikotin miktarı oranı %3, total indirgen madde %9 ve protein azotu %2 dolaylarındadır.
Tömbeki tütünü çoğunlukla Türkiye, İran, Irak, Suriye ve tüm Arabistan'da az miktarda ise Yunanistanda kullanılır.
0 yorumları oku:
Yorum Gönder