Related Posts Plugin for Blogger...

2018/07/18

Yayladağ Tütünü


Yayladağ Tütünü

 Anadolu'nun güney bölgesindeki Hatay İlinin Yayladağ, Altınözü ve Antakya ekim sahalarında üretilmektedir.

 Yayladağ tütünlerinin yaprakları orta boyda, zenep şekli geniş yaşmaklı, formları itibari ile sığır diline benzerler.

 Renkleri açık kırmızı, kırmızı ve koyu kırmızı arasında değişmektedir. Görünüşleri parlaklık. Altınözü'nde üretilen tütünlerin renkleri daha açıktır.

 Yaprak dokuları biraz kalınca, şiralı, esnek ve çok dayanıklıdır. Yaprakları kuruduktan sonra dahi sıralılık durumlarını kaybetmezler. Orta damarları kalınca, yan damarları incedir.

 Yanma dereceleri iyi, sigara randumanları orta ve higroskopisiteleri çok iyidir.

 İçimlerinin fiziyolojik etki gücü tok ve lezzetleri tatlıdır. Kendilerine özgü biraz tömbeki kokusunu andıran hoşa giden aromalı kokuları vardır. Harmanlara tokluk, tatlılık, saçaklılık ve aromalı koku sağlarlar. Amerikan ve Alman blend sigaraları ile siyah tip sigara harmanları için elverişlir bir tütündür. Açık renkli olanları Virginia ve Virginia blend sigara harmanlarında yüksek oranlarda kullanışabilir. Çiğneme tütünü yapımınada çok uygundur.

 Bilhassa pipo tütünü fabrikasyonunda Yayladağ tütünleri kalite değerleri ve uygunluk nitelikleri bakımından yüksek oranlarda örneğin %60-70 den fazla miktarda güvenle katılabilirler. Bu tütünler Suriye'nin Lazkiye bölgesinde Latakia adı altında üretilen tütünler ile aynı tohumdan meydana gelmekte ise de, üretildikleri ortamın toprak ve iklim koşulları ve üreticinin bilgili çalışması etkisinin sonucu burada elde edilen ürünler daha üstün kalitede olmaktadır. Suriye'de ayrıca bazı bitkilerin dumanı ile bir isleme işlemine tabi tutulmuş olan tütünlere, Rayıhaların babası anlamına gelen <<Aburayıha>> adı verilir ve bazı ülkelerde bunlara indirimli gümrük tarifesi uygulanır.

 Yayladağ tütünlerinin kimyasal bileşenindeki nikotin miktarı oranı %1, total indirgen madde %15 ve protein azotu %1,30 dolaylarındadır.

 Fiziksel ve harman nitelikleri yönünden Yayladağ menşeinin tütün endüstrisinde geniş kullanma yeri vardır.


Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...