Related Posts Plugin for Blogger...

2018/06/28

Samsun Maden Tütünü



Karadeniz Tütünleri 


Bu bölge Sinop'tan başlayarak Artvin'e kadar uzanan orta Karadeniz denizin kıyı kesimindeki Sinop, Samsun ve doğu Karadeniz Trabzon, Artvin ile iç kısımlarda bulunan Tokat ve Amasya illeri ile bu illere bağlı bulunan ilçe ve bucakları kapsamaktadır. Orta Karadeniz ekim sahaları gerek arazi yapısının yaka ve yarım yaka olması ve gerekse iklim özellikleri bakımından kaliteli sigaralık tütünlerin üretimine pek elverişlidir. Dünyanın en kaliteli Orieltal tip sigaralık tütünleri olan Samsun ve Bafra menşeileri ile Alaçam, Sinop, Gerze ve iç bölgelerde Taşova ve Gümüşhacıköy Basma menşeileri bu çevrede yetişir.

Samsun Tütünleri: 

Dokusu : Çok İnce
Aroması : Tatlı
Tadı : Hafif Sert
Nikotin : %0,70 
Şeker : 10
Protein Azotu : %1

Özellikle Samsun ve çevresindeki dalgalı arazinin yamaçlarında Samsun Maden ve Samsun Canik olmak üzere birbirinden farklı iki çeşit yetiştirilir.

Samsun Maden Tütünü:

Ekolojik alanı Maden, Dere, Evkaf oymakları ile Havza'yı da içine alır.

Yaprakları küçük boyda, zenep biçimi dar yaşmaklı, formu oval olup hafif omuzludur.
Renkleri sarı, kırmızı ve açık kırmızı, adeta
kına vurulmuş hanım elinin rengine benzer. Renk görünümü parlaktır.

Asil bir Oryantal tütünün tüm özelliklerini kendisinde toplamış bulunan Maden tütünlerinin içiminin fizyolojik etkisi yavaş, lezzetli, tatlı ve kendi başına içilebilir düzeyde  ahenkli bir içimi vardır. Gerek yaprak ve kıyılmış durumda koklandıklarında ve gerekse içildiklerinde kendilerine özgü hoşa giden hafif aromalı bir koku duyulmaktadır. Harmanlara yavaşlık, tatlılık, nefaset, yanma ve randuman sağlarlar. Yüksek kalitede bir Orieltal tipi sigara harmanının Maden tütünü olmaksızın tertiplenmesi isabetli olmaz. Yalnız başına içildiklerinde doyurucu tatlı, aromatik kokulu ve tok bir içim verirler.

Dokuları çok ince, damarları belirsiz denecek kadar inceliktedir.  Yaprak yüzeyi hafif kenarları ise fazla dalgalıdır. Esneklikleri ve dayanıklılıkları iyi olduğundan fabrikasyon işlemlerini kırık ve toz yapmadan kolaylıkla geçirirler. Sigara randumanları yüksek, higroskopisite nitelikleri çok iyidir. Ancak yüksek oranda tava dayanıklı değildir.

Yanma dereceleri çok iyidir. Yanlız Maden tütününden yapılan bir sigara içildiğinde hızlı yanma nedeniyle dumanın sıcaklığı ağızda duyulur.

Fiziksel ve içim kalitesinin düzeltilmesi amacıyla Amerikan, Alman ve Virginia blend tipi sigara harmanlarına katılması yararlıdır.

Maden tütünlerinin nikotin miktarı düşüktür. İçerdikleri nikotin miktarı  oranı %0,70, protein azutu %1,5 total indirgen madde %10 dolaylarındadır.

Maalesef günümüzde yurdumuzun bu güzel tütününün ekim alanı son derece küçültülmüş ve hatta neredeyse yok denecek duruma getirilmiştir.





Paylaş:

1 yorumları oku:

  1. Samsun maden tutununu nerden bulabiliriz.ege tutunu islem yapilmadan kesinlikle icilmiyor

    YanıtlaSil

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...