Dokusu : Orta-Kalın
Aroması : Yumuşak
Tadı : Hafif Tatlı
Nikotin : %0,25 - %0,90
Şeker : 15-20
Protein Azotu : %0,90 - 1,30
İzmir Tütünleri
Ege ve çevresinin İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli ile Balıkesir, Uşak, Isparta ve Kütahya'nın bazı ilçelerinde üretilmektedir. Ekolojik alanı çok geniştir.
Anadolu yarımadasının güneybatı kısmında böyle geniş bir bölgeyi kapsayan sahalarda yetiştirilen İzmir tütünleri arasında az çok kalite farkları varsa da menşeilerimize göre en tekdüze bir bölgedir. İzmir tütünün kökeni Yenice Basması olmakla beraber Ege toprak ve iklim koşullarına uyum sağlamış ve aslı olan Basmalardan endüstriyel nitelikleri daha üstün olan bu günkü İzmir meydana gelmiştir.
İzmir tütünlerinin yaprakları genellikle küçük boyda, sap kısmı zenepsiz, formu geniş elips biçiminde olup Basma tütünlerine benzemektedir.
Renkleri açık sarı, sarı ve bunları yeşilimsi ve kırmızımsı nüansları arasında değişmektedir. Bazı üst elleri yapraklarında olgunluğa ve pişkinliğe işaret sayılan koyu kahve rengi benekler vardır.
Dokuları orta derecede kalınca, esnek, el ve makine hareketlerine dayanıklıdır. Yaprak sayısı ile kıyılmış tütüne karışan damarların ince olmasından gerek makinelerde sigaraların imali sırasında ve gerekse içindiklerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Sigara verimleri iyidir. Yetiştiği koşulların toprak ve iklim koşullarının doku struktürünün sıkı dizilmiş küçük ve dolgun hücrelerden oluşmuş olmasından higroskopisite(tarımcılık) nitelikleri iyidir.
En kokulular Akhisar ve Gavurköy ekim alanlarında yetişir. Sındırgı, Soma Kırkağaç ve Manisa'nın bir çok yerinde de kokulu tütünler yetiştirilmektedir. İzmir'in yakınlarındaki Ligda ve çevresinde yetişen tütünlerin renkleri daha açık, dokuları daha ince ve yaprakları daha büyükçedir.
İçim özelliklerini, fizyolojik etki gücü çok yavaş, lezzetini çok tatlı ve aromatik kokulu olarak tanımlayabiliriz. Çok yavaş ve çok tatlı içim niteliği ancak İzmir tütünleri için doğru ve geçerli olabilir.
Dünyadaki benzerleri arasında rakipsiz olup harmanları islah edici özellikleri bakımından başta gelmektedir. Sert karakterli, tatlılıkları olmayan acı, yavan, kötü kokulu ve düşük kaliteli olan tütünleri islah ettiklerinden harmanlardaki rolleri çok taraflıdır. Bu özelliklerinden dolayı sigaraların içim kalitelerini yükseltirler.
İzmir tütünleri verilen katkı maddelerini emmesi ve koruyabilmesi özelliklerine haiz olmasından blend tipi sigara harmanları için yararlı bir tütündür.
Bilhassa renkleri açık sarı ve sarı olan tütünlerin harmanlarda renk uyumu sağlaması, sigaralardaki nikotin miktarını düşürmek ve içimi yavaşlatmak amacıyla Virginia ile Virginia Blend, Alman blend ve siyah sigara tiplerinin harmanlarına yüksek oranlarda katılmarı uygundur.
Ayrıca pipo tütünü harmanları içinde elverişlidir.
Yanma durumlarının orta derecede olması sigaraların içimlerinde islah edici niteliklerinin daha etkili derecede belirlenmesi ve yararlı olması yönünden İzmir tütünleri için olumlu bir nitelik olarak kabul edilmektedir.
İzmir tütünlerinin kimyasal nikotin ve proteinli madde miktarının çok düşük, buna karşılık şeker miktarının yüksek olması ile tanınmışlardır. Ortalama nikotin oranı %0,70'in altında olup nikotini %0,25' kadar düşük örneklere rastlanır. Protein azotu miktarı %0,90 - 1,30, total indirgen madde miktarı %15-30 arasında değişmektedir.
Türkiye tütün üretiminin yarısından fazlasını oluşturan İzmir tütünleri üstün özellikleri, önemli sanayi değerleri ve fazla istek nedeniyle üretim miktarları daha fazla artmaktadır.
Gerek yunan adalarında ve gerekse dünyanın diğer yerlerinde üretilen İzmir tütünleri hiç bir zaman İzmir bölgesinde yetiştirilenlerin kalitesine erişememektedir.
izmir tütünü başlığı altında yayınladığınız fotoğraflar tarafıma aittir. İsmimi silerek kullandığınız fotoğraflar ile emek hırsızlığı yapıyorsunuz.
YanıtlaSil