Related Posts Plugin for Blogger...

2018/07/06

Trabzon Tütünü



Dokusu : İnce - Esnek
Aroması : Doğal
Tadı : Çok sert
Nikotin : %3 - %7
Şeker : 3
Protein Azotu : %2


 Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Akçaabat ekim sahalarının ılıman, nemli gelişme aylarında hava nem oranı %70 olan ve aynı zamanda azotça zengin kuvvetli ve derin porofilli topraklarında en iyileri yetişir. Trabzon menşei sertlik yönünden ülkemiz tütünleri arasında en başta gelmektedir. Bunlarda nikotin miktarı oranı maksimum %7 yükselir. Fakat çoğunlukla optimum %3-4,5 arasında değişir. Açık kırmızı ve zayıf yapraklarda minumum %1,5 kadar düşebilir. Fizyolojik etki gücü bakımından Türk tütülerini bir ucunda Trabzon ve diğer ucunda İzmir menşelerin oluşturduğu bir dizinin boyunca sertlik derecelerine göre sıralanmaktadırlar. İzmir tütünleri ülkemizde mevcut tütünlere göre nikotin miktarı en az olmasına karşılık total indirgen madde miktarı fazla olan en yavaş bir menşemizdir. Halbuki Trabzon bunun aksine olarak en fazla nikotine karşılık en az şekerli maddeleri içermektedir. Bu itibarla Trabzon tütünleri yapraklarının büyüklüğü, sertlik dereceleri, lezzetleri ve koku nitelikleri yönünden Orientaltüp tütünlere göre oldukça farklı bir yapıdadır.
 Trabzon menşeinin yaprakları büyük boyda, zenep şekli orta yaşmaklı, formu yaprak ucu sivri elipsedir. Ülkemizin en büyük yapraklı tütünüdür. 50 cm. den büyük yapraklara rastlanır.
 Renkleri kırmızı, bakır kırmızısı ve koyu kırmızı arasında değişmekte olup rengin tonu parlaktır. Bu parlaklık Akçaabat tütünlerinde daha belirgindir. Koyu renkli ve benekli tütünlerde sertlik derecesi fazladır.
 Yaprak dokuları incedir. Orta damarları kalınca yan damarları ise ince ve seyrektir.
 Sigara randumanları, yanma dereceleri ve higroskopisite nitelikleri iyidir. Ancak kurutu hava koşullarında kolaylıkla tavını kaybeder ve kırılgan hale gelir.
 İçimlerinin fiziyolojik etki gücü çok serttir. Bazı koyu renkli tütünlerde sertliğin gücü tıkayıcı ve boğucu derecede kendini gösterir. Sertliğini belli eden genzi yakıcı ekşimsi kokusu vardır.
 Açık renkli, zayıf ve cansız olan yaprakların sertlik etkileri düşüktür. Harmanlara sertlik, saçaklılık, renk, yanma ve randuman sağlarlar. Yapraklarının büyük, dokularının ince ve esnek olması nedeniyle küçük yapraklı ve kırık tütünleri bağlayarak kıyılmış tütünlerin saçaklılık durumunu islah eder ve yavan olan tütünlerin içimlerini doyurucu duruma gelmelerini sağlar. Elle sarılmak suretiyle sigara yapılan tütün harmanları için pek uygundur. Ayrıca siyah tip sigara harmanları içinde elverişlidir. Evvelce tatlı sert ve sert içimli sigara harmanlarının özünü oluşturan tütünlerden birisi olan trabzon menşei, Oriental,Amerikan ve Virginia blend tipi sigaralarında sertlik derecesinin zamanla yavaş içime doğru dönüşmesinde bu gün oldukça önemini yitirmiştir.
 Kimyasal yapısında nikotin nikotin miktarı %3,5 total indirgen madde %3 ve protein azotu %2 dolaylarındadır.
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...