Related Posts Plugin for Blogger...

2018/07/07

Rize Pazar tütünü - Wisconsin


Dokusu : İnce - Esnek
Aroması : Aromalı
Tadı : Sertçe
Nikotin : %1 - %2
Şeker : 3,5
Protein Azotu : %1,50 - %3

Pazar tütünü


 Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize'nin Pazar ilçesi çevresinde üretilir. Bu menşemiz puroluk Wiskonsin varyetesi tohumundan üretilmişse de bölgenin ekolojik koşulları ve ayrıca uygulanan değişik kurutma ve fermentasyon ve işleme yöntemlerinin etkisiyle değişikliğe uğramıştır. Bununla beraber yapraklarının büylüğü, yaprak dokusunun inceliği, sağlamlığı ve esnekliği, yan damarlarının seyrekliği ve inceliği, renk özelliği gibi fiziksel ve fizyolojik etki gücü derecesi, koku ve lezzet gibi içim nitelikleri yönünden bu günkü durumu ile puro imalatına elverişli bir tütündür.

 Yaprakları büyük boyda, zenep kısmı geniş, formları elips biçimindedir. Genellikle iç ve dış sargılık puro tütünlerinde yaprağın yarı kısmından en az bir puroyu sarabilecek büyüklükte olması ve yaprak eninin 18-20 cm. den daha az olmaması aranır. Puro tütünleri arasında 40-60 cm. büyüklüğünde yapraklara sık rastlanır. Boyut itibari ile Pazar tütünleri puro yapmaya çok elverişlidir.

 Renkleri açık kahve, kahve ve koyu kahve  rengindedir. Bilhassa dış sargılık yapraklarında renk durumunun yaprağın yüzeyi ile aynı olması aranır. Renk niteliği yönünden de pazar tütünleri puro yapımına uygun oldukları kabul edilir.

 Yaprak dokuları çok ince, esnek ve dayanıklıdır. Orta damarları kalın olmasına karşın yan damarları ince, seyrek ve orta damarla oluşturdukları açıların genişliği 90 derece ye yakın olması bir doku niteliğidir.

 İçimlerinin fiziyolojik etkisi sertçe ve puro tütünlerine özgü aromalı kokuları vardır. İçim özellikleri bakımından puro içicilerini tatmin edebilir niteliktedir. Yanma yetenekleri orta derecede, külünün rengi açık gridir. Ancak bazı kimyasal maddelerin katılmasıyla yanma dereceleri artabilir.

 Kimyasal bileşenindeki içerdikleri nikotin oranı %1-2, protein azotu %1,5-3 ve total indirgen madde %3,5 miktarındadır.


-----------------------

PAZAR: DÜNYADAKİ TEK DOĞAL PURO 

Pazar puro tütününün artık tarihe karıştığına inanırken bir anda kendiliğinden filizlenen tütün fidesinin 20 yıllık hasreti sona erdirdiğini söyleyen Tütüncüler köyü muhtarı, "Yok oldu sanılırken geçen yıl bir komşumuzun kapısının önünde kendiliğinden bir tütün fidesi filizlendi. Komşumuz fideyi itina ile büyüterek kuruttu ve elde ettiği tohumları bana verdi. Ben de bu yıl tohumları ektim ve ürünümüz büyümeye başladı. Bu üründen 10 köye yetecek kadar tohum çıkar. Ben bu fideleri geçmişten kalan özlem için diktim. Şu an ne eken var ne de alıp satan. Ama destek sağlanır ve üretim için piyasa bulunursa yeniden meşhur Pazar puro tütünü üretilebilir." Diye konuştu.

"Pazar puro tütününün tüm dünyada aranan bir ürün olmasının ana sebebi doğallığıdır" diyen muhtar, "Bizim tütünün en önemli yanı hiçbir katkı maddesi olmadan kalitenin yakalanabilmesidir. Havana tütününe renk vermek için boya katılıyor. Bu da hem tadını bozuyor hem de kalitesini düşürüyor. Dünyada puro tütünü üretimi şu an sadece Küba'da gerçekleşiyor. Bizim üretime geçmemiz hem denge sağlayacak hem de dünyadaki piyasalarda kalitemizi ortaya koyacaktır. Bu nedenle Pazar puro tütününün hayata geçirilmesi hem şehrimizin yeniden dünyada adını duyurmasını sağlayacak hem de ekonomik anlamda çaya bağımlı Rize ekonomisine katkı yapacaktır." Şeklinde konuştu.

Üretimin çok iyi devam ettiği bir dönemde anlamsız engellemelerle uğraştıklarını belirten muhtar, " Meksika patentli olan ve dünyanın en iyi puro tütününden imal edilen puromuz, Pazar markasıyla Avrupa ve Amerika kentlerinde satılmaya başlamıştı. Her şey çok iyi giderken anlaşılmaz bir devlet politikasıyla ürünümüz yozlaştırıldı. Gerekli zirai destek sağlanmadığı gibi iyi fiyat da verilmeyerek meşhur tütünümüz yavaş yavaş yok edildi. Üretici zorluklara karşı fazla dayanamadı. Zararlı böceklere karşı mücadele verilemeyince tütün para kazandırmadı ve üretim durdu." Diye konuştu.


Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...