Dokusu : İnce - Esnek
Aroması : Doğal
Tadı : Tatlı Sert
Nikotin : %1,90
Şeker : 12
Protein Azotu : %1,50
Artvin Tütünü
Trabzon'un doğusunda ve sahilden oldukça içerlerde bulunan yüksek rakımlı Artvin ilinin Artvin, Murgul, Ardanıç ve Borçka ekim sahalarında üretilir. Artvin tütünü Trabzon tününü tipi sınıfındadır. Ancak bazı fiziksel ve harman nitelikleri yönünden ayrılıklar göstermektedir.
Bu menşein yaprakları büyük boyda, zenep şekli dar, formu oval biçimde hafif omuzludur.
Renkleri açık sarı ve kırmızı arasında değişmekte olup görünüşleri parlaktır. Kırmızı renkli yapraklara az rastlanır.
Yaprak dokusu ince, esnek ve dayanıklıdır. Orta damarları kalınca, yan damarları ise ince ve seyrektir.
Yanma yetenekleri, higroskopisite nitelikleri iyi, randumanları yüksektir.
İçimlerinin fiziyolojik etki gücü çoğunlukla tatlı serttir. Üst ellerde ve yüksek nevilerde içimin etkisi toka doğru değişmektedir.
Virginia blend, Amerikan ve Alman blendi ve Oriental tit tatlı sert içimli harmanlarda daha ziyade mutedil bir sertlik ve açık renk aranması nedeniyle Trabzon menşei yerine tercih edilirler. Yanlız başına içilebilir nitelikte olan bu çevrenin Borçka tütünleri üretici tarafından kısmen kendi ihtiyaçları için kullanılır ve dışa kaçak olarak satılır.
Kimyasal yapılarında nikotin oranı %1,90, total indirgen madde %12 ve protein azotu %1,50 dolaylarındadır.
0 yorumları oku:
Yorum Gönder