Related Posts Plugin for Blogger...

2018/07/03

Taşova Tütünü


Dokusu : Orta
Aroması : Tatlı
Tadı : Hafif
Nikotin : %0,75
Şeker : 20-20
Protein Azotu : %1,20

Taşova Tütünü


Orta Karadeniz belgesinin güneyinde Taşova, Erbaa, Niksar ve Tokat ekim sahalarında üretilir. Bilhassa Taşova'nın yaka ve yarım yaka, orta derecede kuvvetli ve süzek topraklarında miktar itibari ile en fazla ve kalite yönünden en yüksek tütünler elde edilir.

Yapraklarının büyüklük derecesi orta boyda, zenep kısmı orta, form durumu geniş elip şeklindedir.

Renkleri açık sarı, sarı ve nadiren açık kırmızıdır. Görünüşleri parlaktır. Doku ve damar yapıları ince esnek ve dayanıklıdır. Sigara verimleri yüksektir.
Yanma dereceleri ve higroskopisite nitelikleri iyidir.

İçimleri çoğunlukla yavaştır. Açık kırmızı olanların içimleri tokça olur. Lezzetleri tatlıdır. Harmanlara yavaşlık, tatlılık ve randuman saşlarlar. Renk ve yanma bakımındada islah ederler.

İçim karekteristikleri Orta Avrupa'nın içim zevkine pek uygundur. Be menşeimiz tütün piyasalarında bazı uzmanlarca nötr vasıflı olarak kabul edildiğinden harmanların içim karakterlerine fazla etki yapmadan miktarlarını arttıran ve kalitesini yükselten bir dolgunluk maddesi gibi kullanılabilir.

Bilhassa Virginia blend ve Orieltal tip harmanlar için pek uygundur. Nikotin oranının düşük olması hariç tutulursa, total indirgen madde oranının yüksek ve protein azotu miktarlarının düşük olması yönünden kimyasal yapıları Virginia tütünlerine benzer. Bu itibala Virginia, Alman ve Amerikan blend harmanlarında yüksek oranda kullanma yeri vardır.

Tokat ve çevresinde üretilen ve Topbaş diye isimlendirilen tütünler bu varyetenin bir çeşididir. Bunların yaprakları orta boyda, sap şekli dar, formları hafif omuzlu olup Bursa tütünlerine benzerler.

Renkleri açık sarı ve açık kırmızı arasında değişmektedir. Yaprak dokusu ve damarları orta derecede kalındır.

İçimleri diğer Taşova tütünlerine benzemesi nedeniyle harmanlara aynı isim altında katılırlar.




Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...