İçerik: Virginia
Blend Tipi: Virginia Based
Kesim: Ribbon
Sertlik: Sert
Aroma katkısı: Erik
Lezzet: Yoğun
Oda Notu: Kötü
Tavsiye: ***
1911 yılında, yeni
kraliyet yatı RMS Medina’ya binen Britanya kralı George V Delhi’de toplanan
Durbar’a, yani imparatorluk meclisine katılır. 1912 yılında, önceden
paketlenmiş harmanları ilk defa piyasaya süren Alfred Dunhill de bu olayın
anısına, harmanlarından birisini Royal Yacht, diğerini Durbar olarak
adlandırır. Günümüzde Royal Yacht’ın (ve Durbar’ın) macerası Londra’daki
Dunhill tütüncü dükkânında değil, Danimarka’daki Assens tütün fabrikasında
devam ediyor ama aradan geçen 106 yıl Royal Yacht’ın efsane statüsünden en ufak
şey eksiltmiş değil.
Elimde tuttuğum teneke kutunun paketlenme günü sadece
rakamlardan oluşan Orlik tarihleme koduna göre 8 Eylül 2011. Kutuyu açtığımda,
harmanın aroması Dunhill’in klasik kâğıt yatak tasarımının kapağını delip
geçerek burnuma geliyor. İnce karton kapağı kaldırdığımda karşımda çeşitli
renklerde ve ready rubbed’ı da andıran, kısa ve hacimli ribbon kesimden
Virginia tütünleri duruyor. Nem tutucu kimyasallar çok dengeli, hiç inatçı
olmayan yapışıklıklar az sayıda. Tütün bu haliyle “içilmeye hazırım” diye
tekmil veriyor adeta. Koku şimdi daha dizginsiz ve tütünü karıştırdıkça
kendisini cömertçe salıyor. Ciddi bir soslama taşıyan tütünde hafif baharatlı
meyve aroması ve ekşi notalar baskın bir umami ile iç içe geçmiş durumda. Bariz
şekilde kumarin de içeren, kompleks bir sentetik aroma katkısı bu.
Royal Yacht’ın olanca davetkârlığına kayıtsız kalıp tütünü
yaklaşık yedi yıllık esaretinden sonra rahat nefes alabileceği, (çöl ikliminde
yaşadığım için hafiften nemlendirdiğim) genişçe bir kavanoza aktarıyorum. Beşinci günde aroma yoğunlaşmış ama ekşilik
veren keskinliğini yitirmiş. Hafif bir kuruma haricinde, tütünün dokunuşunda
bir değişiklik bulunmuyor. Pipoya doldurup yakıyorum. Çok kolay yanıyor ve
yanışı sürdürüyor. Dumanı akıcı ve hafif. Damaktan çok burunda hissedilen
ılımlı meyve aroması ile birlikte, tatlımsı bir Virginia profili kendini belli
ederken, içmeye devam ettikçe tat yoğunlaşıyor. Artık adeta soslama ile törpülenmiş, tok içimli ve tadı çok yoğun bir Burley bu. Dil yanması, dil
ısırması yok. Birkaç dakika içinde tütünün tadı ve aroması gayet istikrarlı
hale geliyor. Ağızda kuruluk ve tütün tadının sentetik çağrışımlarıyla sigara
içimini andırıyor. Aşırı bir nikotin yükü olmasa da tütünün tadı tok içimi
fazlasıyla destekliyor. Büyük ölçüde tekdüze bir içim denilebilir. İçim
bittiğinde koyu gri külü haznenin dibinde, biraz parçalı olarak duruyor. Katranı
ise bol, kaygan ama yoğunluğu az. Çok koyu bir renkte. Sentetik çağrışımlı
sigara katranı kokusunda. Keza odada kalan koku da çok rahatsız edici olmayan ama
güçlü bir sigara kokusu.
Royal Yacht dile kolay, 106 yıldır üretiliyor. Dolayısıyla,
bu tütünü yorumlayan ilk kişi olmadığım gayet açık. Ancak, bu tütünle ilgili
yorumların büyük ölçüde bir sınıflandırma sorunuyla malûl olduğunu düşünüyorum.
Öyle ki kimisi bir straight Virginia harmanından beklediğini bulamadığı için
veryansın ediyor, kimisi ılımlı bir aromatik veya yarı aromatik (crossover)
beklentisi karşılanmadığı için. Oysa temel mesele bu tütünün böyle katı
kategorilerin henüz yerleşmiş olmadığı bir dönemde ortaya çıkması. Dolayısıyla,
Royal Yacht’ı da nevi şahsına münhasır bir tütün olarak görmek gerekiyor. Kaldı
ki pek çok yorumcunun kabul edeceği üzere, içicide zamanla kendine özel damak
tadını, beğenisini yaratan bir tütün bu.
Öznel yargıma gelince, en acımasızını en baştan söyleyeyim:
Eski tarzda, nostaljik bir “gurme” sigarası üretecek olsam bu tütünden
üretirdim. Öte yandan, ustaca işlenmiş, kaliteli tütünler ve aroma kullanılmış,
aroma katkısı ile tütünün başarılı şekilde etkileşime girdiği, üst seviyede bir
harman olduğu açık. Şöyle yorucu bir günün akşamında, gûşe-i uzletine çekilen
piposever Royal Yacht’ta bolca teselli bulacaktır. Yine de tütün harmanlarında
daha kompleks arayışları olan, tat nüanslarının peşindeki içiciyi asla tam
olarak tatmin edemeyecektir. Sonuç olarak, yine kendi özel kategorisinde
şöhretini hak eden, klasik bir tütün. Bu haliyle, her deneyimli pipo
içicisinin tadarak öznel görüşünü oluşturması beklenir. Pipoya yeni
başlayanlardan ise pipoyu ve tütünü salt tüketim nesneleri olmanın ötesinde
gören, bilgi ve tecrübeye dayalı bir hobi haline getirmeyi hedefleyenlere
tavsiye edebilirim.
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
0 yorumları oku:
Yorum Gönder