Related Posts Plugin for Blogger...

2018/07/04

Dunhill - Royal Yacht


İçerik: Virginia
Blend Tipi: Virginia Based
Kesim: Ribbon
Sertlik: Sert
Aroma katkısı: Erik
Lezzet: Yoğun
Oda Notu: Kötü
Tavsiye: ***



1911 yılında, yeni kraliyet yatı RMS Medina’ya binen Britanya kralı George V Delhi’de toplanan Durbar’a, yani imparatorluk meclisine katılır. 1912 yılında, önceden paketlenmiş harmanları ilk defa piyasaya süren Alfred Dunhill de bu olayın anısına, harmanlarından birisini Royal Yacht, diğerini Durbar olarak adlandırır. Günümüzde Royal Yacht’ın (ve Durbar’ın) macerası Londra’daki Dunhill tütüncü dükkânında değil, Danimarka’daki Assens tütün fabrikasında devam ediyor ama aradan geçen 106 yıl Royal Yacht’ın efsane statüsünden en ufak şey eksiltmiş değil.

Elimde tuttuğum teneke kutunun paketlenme günü sadece rakamlardan oluşan Orlik tarihleme koduna göre 8 Eylül 2011. Kutuyu açtığımda, harmanın aroması Dunhill’in klasik kâğıt yatak tasarımının kapağını delip geçerek burnuma geliyor. İnce karton kapağı kaldırdığımda karşımda çeşitli renklerde ve ready rubbed’ı da andıran, kısa ve hacimli ribbon kesimden Virginia tütünleri duruyor. Nem tutucu kimyasallar çok dengeli, hiç inatçı olmayan yapışıklıklar az sayıda. Tütün bu haliyle “içilmeye hazırım” diye tekmil veriyor adeta. Koku şimdi daha dizginsiz ve tütünü karıştırdıkça kendisini cömertçe salıyor. Ciddi bir soslama taşıyan tütünde hafif baharatlı meyve aroması ve ekşi notalar baskın bir umami ile iç içe geçmiş durumda. Bariz şekilde kumarin de içeren, kompleks bir sentetik aroma katkısı bu. 

Royal Yacht’ın olanca davetkârlığına kayıtsız kalıp tütünü yaklaşık yedi yıllık esaretinden sonra rahat nefes alabileceği, (çöl ikliminde yaşadığım için hafiften nemlendirdiğim) genişçe bir kavanoza aktarıyorum.  Beşinci günde aroma yoğunlaşmış ama ekşilik veren keskinliğini yitirmiş. Hafif bir kuruma haricinde, tütünün dokunuşunda bir değişiklik bulunmuyor. Pipoya doldurup yakıyorum. Çok kolay yanıyor ve yanışı sürdürüyor. Dumanı akıcı ve hafif. Damaktan çok burunda hissedilen ılımlı meyve aroması ile birlikte, tatlımsı bir Virginia profili kendini belli ederken, içmeye devam ettikçe tat yoğunlaşıyor. Artık adeta soslama ile törpülenmiş, tok içimli ve tadı çok yoğun bir Burley bu. Dil yanması, dil ısırması yok. Birkaç dakika içinde tütünün tadı ve aroması gayet istikrarlı hale geliyor. Ağızda kuruluk ve tütün tadının sentetik çağrışımlarıyla sigara içimini andırıyor. Aşırı bir nikotin yükü olmasa da tütünün tadı tok içimi fazlasıyla destekliyor. Büyük ölçüde tekdüze bir içim denilebilir. İçim bittiğinde koyu gri külü haznenin dibinde, biraz parçalı olarak duruyor. Katranı ise bol, kaygan ama yoğunluğu az. Çok koyu bir renkte. Sentetik çağrışımlı sigara katranı kokusunda. Keza odada kalan koku da çok rahatsız edici olmayan ama güçlü bir sigara kokusu.

Royal Yacht dile kolay, 106 yıldır üretiliyor. Dolayısıyla, bu tütünü yorumlayan ilk kişi olmadığım gayet açık. Ancak, bu tütünle ilgili yorumların büyük ölçüde bir sınıflandırma sorunuyla malûl olduğunu düşünüyorum. Öyle ki kimisi bir straight Virginia harmanından beklediğini bulamadığı için veryansın ediyor, kimisi ılımlı bir aromatik veya yarı aromatik (crossover) beklentisi karşılanmadığı için. Oysa temel mesele bu tütünün böyle katı kategorilerin henüz yerleşmiş olmadığı bir dönemde ortaya çıkması. Dolayısıyla, Royal Yacht’ı da nevi şahsına münhasır bir tütün olarak görmek gerekiyor. Kaldı ki pek çok yorumcunun kabul edeceği üzere, içicide zamanla kendine özel damak tadını, beğenisini yaratan bir tütün bu.  

Öznel yargıma gelince, en acımasızını en baştan söyleyeyim: Eski tarzda, nostaljik bir “gurme” sigarası üretecek olsam bu tütünden üretirdim. Öte yandan, ustaca işlenmiş, kaliteli tütünler ve aroma kullanılmış, aroma katkısı ile tütünün başarılı şekilde etkileşime girdiği, üst seviyede bir harman olduğu açık. Şöyle yorucu bir günün akşamında, gûşe-i uzletine çekilen piposever Royal Yacht’ta bolca teselli bulacaktır. Yine de tütün harmanlarında daha kompleks arayışları olan, tat nüanslarının peşindeki içiciyi asla tam olarak tatmin edemeyecektir. Sonuç olarak, yine kendi özel kategorisinde şöhretini hak eden, klasik bir tütün. Bu haliyle, her deneyimli pipo içicisinin tadarak öznel görüşünü oluşturması beklenir. Pipoya yeni başlayanlardan ise pipoyu ve tütünü salt tüketim nesneleri olmanın ötesinde gören, bilgi ve tecrübeye dayalı bir hobi haline getirmeyi hedefleyenlere tavsiye edebilirim.     


Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...