Related Posts Plugin for Blogger...

2016/08/10

Peterson – Wild Atlantic


İçerik:  Latakia, Oriental/Turkish, Virginia
Blend Tipi:  İngiliz
Kesim: Ribbon
Aroma: Çok hafif
Aroma Katkısı: Belirlenemedi
Sertlik: Hafif-Orta
Lezzet: Orta-Yoğun
Oda notu: Çok Kötü
Tavsiye: ***



Merhaba, siz değerli okurlara bir İngiliz harmanı olan Peterson’un Wild Atlantic tütününü yorumlamaya çalışacağım. Amatör bir yazar olarak, yorumumu olabildiğince kendi üslubumla aktaracağım, bu nedenle üslubumu beğenmeyen okurlardan şimdiden özür dilerim.

Budapeşte’nin, inci bir gerdanlık gibi Tuna Nehri’nin iki yanına dizilmiş muhteşem binaları ve tarih kokan sokakları arasında dolanırken bir dükkânda bulduğum bu paketi ilk açtığımda, kesif ve oryantal-baskın bir tütün kokusu aldım. Sonraki içimlerde ise tütünün hava almasının da etkisiyle o kesif koku yerini kuru inciri andıran, hoş bir rayihaya bıraktı.

40 gramlık poşet biçimli paketten çıkan tütün, hemen doldurup sönmeden sonuna dek içilecek denli iyi bir neme sahip. İçeriğindeki virjinya, oryantal ve bunlara nispeten daha az olan latakya tütünleri renk ve kesim olarak da o kadar diri ve başarılı ki, bunları çıplak gözle dahi ayırt etmek mümkün. Kurdela kesim olan tütün muadillerine nazaran az biraz daha ince kıyılmış olması hasebiyle kolay bir içim sağlıyor. Ve ince kıyımın oluşturabileceği ısınma probleminden de eser yok. Hemen tutuştuğuna ek olarak, konforlu ve dil yanmasız bir içim sağladığını da söyleyebilirim.

Tütünün, açık griye çalan külü de içimin sonuna kadar bana herhangi bir konforsuzluk hissi vermedi. Bir başka deyişle, içimler süresince tütünün sıkılığı, hava boşluğu bırakması gibi sorunlar yaşamadım.

Oda notunun, paketin muhteviyatındaki oryantal ve latakyanın dumanının geniz yakması ve nahoş etki bırakmasından ötürü oldukça kötü olduğunu ifade edebilirim. Ama lezzeti de, dilde bıraktığı hissiyat da gayet hoştu. Bazı diğer muadilleri gibi içimin sonlarına doğru ağızda acı bir tat bırakmıyor, başta verdiği neyse sonda demlenen tadı da aşağı yukarı aynı idi. Latakyası, içeriği itibariyle yoğun latakyalı harman hayranlarını belki doyurmayabilir ama itmeyecektir de. Sertlik olarak, Dunhill’in “Early Morning Pipe” harmanı ayarında olduğunu düşünüyorum. Lezzet-sertlik dengesi kanımca yerli yerine oturmuş.

Sonuç olarak, daha yoğun latakya harmanlarını seven biri olmama rağmen, Wild Atlantic tütününü gerçekten beğendim ve bu karakterli İngiliz harmanını Peterson’un tavsiye ettiğim müstesnaları arasına ekledim.

Neyle Gider: Yorumlarımda ilaveten, becerebilirsem minik gastronomi tavsiyeleri vermeyi düşünüyorum. Sözgelimi, bu tütünü ilk seferinde çavdarlı ve peynirli-paprikalı sandviçle birlikte, ikincisinde ise sade Türk kahvesi ve sade sodayla içtim ve tütünden muazzam bir keyif aldım. Dolayısıyla sizlere tütünü tuzlu-baharatlı gıdalar veya şekersiz-nötrleyici içeceklerle içmenizi öneririm. Bu tütün, şekerli içeceklerle tüketilirse karakteri değişecek ve sizi kendisinden hoşnut bırakmayacaktır. Bu elbette ki şahsi kanaatimdir.

Keyifli içimler dilerim.


Arda İnal'ın yorumu
-------------------------
http://ardainal.net
 
Paylaş:

1 yorumları oku:

  1. peterson bir ingiliz markası değildir. irlandada yerde dayak yiyen birini görüyorsanız emin olun bu bir ingilizdir.

    YanıtlaSil

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...