Related Posts Plugin for Blogger...

2016/09/22

McLintock - Syrian Latakia Blend


İçerik:  Burley, Latakia, Virginia
Blend Tipi: Virginia/Latakia
Kesim: Coarse Cut
Aroma:
Aroma Katkısı: Yok
Sertlik: Orta
Lezzet: Orta-Yoğun
Oda notu: Kötü
Tavsiye:  **** (8/10)

Merhaba, siz değerli okurlara bir virjinya/latakya harmanı olan Mc Lintock’un Syrian Latakia tütününe dair izlenim ve yorumlarımı kendi üslubumla aktarmaya çalışacağım.
Muazzam köprüleriyle sanki yalnızca Budin ve Peşte yakalarını değil, o coğrafyaya ait uygarlıkların yaşayan tarihini de birbirine bağlayan Budapeşte’nin dar sokaklarında dolanırken bir tütüncüde bulduğum bu paketi ilk açtığımda, yine kesif ve nevi şahsına münhasır bir tütünün kokusunu almıştım. (Olur da yolunuz düşerse, sokak aralarındaki küçük tabelaları gözden kaçırmayın. Ben, eşimin dikkati sayesinde bu pipo tütünü satıcısını bulabilmiştim. Beyefendi, o esnada içmekte olduğum pipomu vaktin akşamüstüne tekabül etmesi nedeniyle kısa bir süre dükkânının içerisinde içmeme müsaade etti. Hatta, içtiğim tütünün kokusunu almak için bizzat pipomu ateşlememi istedi diyebilirim. Bu da bana, kendisinin müşterilerinin genellikle aromatik tütünler içtiği ve tütüncünün de bu tütünlerin oda notu hakkında değerlendirmelerde bulunduğu fikrini verdi. Her neyse… O günleri biraz fazla tasavvur edince kendimi Orta Avrupa’da buluveriyorum, bu yüzden de konuyu dağıttığım için affınıza sığınıyorum.) Syrian Latakia’nın yukarıda kısaca bahsini ettiğim kesif kokusu zamanla, tütün havaya temas ederek bekledikçe yerini kurutulmuş keçiboynuzunu andıran, hoş ama İngiliz harmanlarında karşılaştığımdan daha yoğun bir rayihaya bıraktı.

Bu tütün için virjinya / latakya harmanı adını verenler olsa da, bana tütünün latakyasının verdiği tat gerçekten doyurucu olduğundan, ağır gelebileceğini düşünerek balkan harmanı içmeye çekinen kişiler için bir “ balkan harmanına giriş” niteliği taşıyabilecek bu tütüne farklı bir gözle de bakılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, tütünün tedarikinin gerçekten zor olduğunu ve bunun sebebinin Suriye’deki savaş ortamı olduğunu belirtmeliyim. Bir diğer söylenti ise tütünün son üretimlerinin, Suriye’de devam eden kaotik ortam yüzünden tütünün içinde Kıbrıs latakyalarının kullanıldığı ve bunların yerel ağaçlar ve şuruplar yardımıyla özel olarak küre tabi tutularak Suriye latakyasının bibersi, kendine has acı tadına bürünmesinin sağlandığı yönünde.

50 gramlık poşet biçimindeki paketten çıkan tütün, hemen doldurup sönmeden içilecek kadar iyi bir neme sahip. Ancak burada okurlara bir uyarıda bulunmalıyım: Bu tütünü kavanozlamakta yahut teneke bir kutuya aktarmakta fayda var. Nemini uzun süre korumak konusunda çok da başarılı değil ama ben bunun tütünden dolayı değil paketten kaynaklandığını düşünüyorum. İçeriğindeki kaliteli latakya, parlak virjinya ve bunlara nazaran daha düşük bir profilde yer alan akaju rengindeki burley tütünleri kesim olarak “kurdela kesim” (ribbon cut) in bir türevi ya da alt türevi olarak değerlendirebileceğim “coarse cut” (kaba kesim)  olarak doğranmış olduğundan, tütün uzun parçalar halinde değil daha kısa parçalar halinde ama diri ve kalın şekilde paketlenmiş. Ama kesinlikle duman yolunu tıkamıyor ve kolayca içiliyor. İlk yakımda iri parçaların bazıları kül olmama konusunda dirense de, ilk sıkıştırmanın ardından vurulan ikinci ateş tütünün tüm mukavemetini kırıyor ve içeni konforlu bir “Balkan” yolculuğuna çıkarıyor.

Tütünün, davudi gri renkteki külü ve ipeksi dumanı da içimin konforuna eşlik ediyor. Pipo tütününün tadını almak için burnunu da kullanmayı seven okurlara dumanı burunlarından vermelerini öneriyorum.
Oda notunun, tütünün muhteviyatındaki latakyadan ötürü kötü olduğunu ifade edebilirim. Ama lezzeti de, dilde bıraktığı hissiyat da gerçekten başarılıydı. İçimin sonlarına doğru ağızda acı bir tat bırakmıyor, başta verdiği neyse sonda demlenen tadı da aşağı yukarı aynı idi. Latakyası, nikotin oranı ve sertlik olarak, Mc Clelland’ın “Three Oaks Syrian” tütünü ile benzerlik taşımakta. Lezzet-sertlik dengesi de bana göre oldukça iyi.

Neyle Gider: (Dikkat: ürün adı içerir.) Tütünü içerken damak zevklerine özel bir eşlikçi arayanlara Kolombiya (Tchibo Exclusive Decaf,granül) ya da Kosta Rika (Kahveci Hacıbaba: Costa Rica La Minitta Tarrazu, çekirdek) kahvelerini öneriyorum.

Keyifli içimler dilerim.


Arda İnal'ın yorumu...


Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...