İçerik: Virginia
Blend Tipi: Aromatik
Kesim: Ribbon
Aroma Katkısı: Erik, Karışık
Sertlik: Orta
Lezzet: Az
Oda notu: İyi
Tavsiye: **
Blend Tipi: Aromatik
Kesim: Ribbon
Aroma Katkısı: Erik, Karışık
Sertlik: Orta
Lezzet: Az
Oda notu: İyi
Tavsiye: **
Dunhill markalı tütünlerin üretiminin durdurulmasının
ardından pek çok imalatçı Dunhill ikamesi olarak pazarladığı harmanları
piyasaya sürmeye başladı. Bu harmanlardan birisi de Dunhill’in 1912 yılında
üretmeye başladığı Royal Yacht’ın ikamesi olarak pazarlanan Paddington. Alman
Kohlhase & Kopp firmasınca, Robert McConnell markasıyla üretiliyor.
Dunhill’in tasarımına öykünen ama çok daha ucuza mal edildiği
anlaşılan kâğıt yatak içinde kahverengi, kızıla çalan bir harman duruyor. O
kadar nemli ki tütünler kâğıdın her tarafına yapışmış. Kutunun içinden çok
yoğun bir soslama kokusu geliyor. Tütünleri kâğıttan ayıklayıp seriyorum.
Özenli kesilmiş şeritlerden oluşuyor. Kokladığımda Amphora’ları andıran, hafif
tatlı, ekşimtırak ve karman çorman bir
aroma katkısı burnuma geliyor. Yeterince olgunlaşmamış Virginia harmanlarının
tipik asitli, keskin kokusu da ona eşlik ediyor. Yaklaşık üç saat havalandırmanın
ardından, renkte beklenen açılmayla birlikte asitli koku ve aroma katkısından
gelen ekşilik ön plana çıkmış.
Üç haftalık kavanozlamanın ardından nemlendirme
yapıyorum. Kavanozu açtığımda, aroma katkısının ekşiliği
belirginleşirken, tütünün genel kokusunda bir derinleşme meydana gelmiş. Esnek
şeritler pipoya rahatça doluyor. Ateşi verdiğimde, yanış düzenleyicilerin de
bolca verilmiş olduğunu anlıyorum. Fazla hızlı yanıyor ve dil yanmasına
davetiye çıkarıyor. Dumanı yoğun ve akışkan. Sertliği orta ayarda. Yandıkça
ağızda nahoş bir acı tat bırakıyor. Tütünün hamlığı üç hafta kavanozlamaya
rağmen kendisini sık sık belli ediyor. Son derece monoton, “bitse de gitsek"
dedirten bir içim. Sonlara doğru, aroma katkısının etkisi ve acılık azalıyor, sertçe,
yoğun ve hafif şekerli bir Virginia tadı gelmeye başlıyor. “Nerelerdeydin sen
mübarek” desek de artık çok geç. İçim bitti bile. Külü parçalı ve gri. Katranı
az miktarda, yağlı ve hoş kokulu. Odayı meyve tınıları da taşıyan bir pastane
kokusu doldurmuş. Damakta ekşimtırak, hafif şekerli bir tat bırakıyor.
Hemen her yönüyle aceleye getirilmiş bir tütün. Muhtemelen
imalatçının Dunhill ikamesi çıkaran rakiplerinin önüne geçme kaygısı
belirleyici olmuş. Özellikle aroma katkısı çok dengesiz. Tüm bunlar bir yana, ikamesi
olmayı iddia ettiği harmanın yüzeysel benzerlikler dışında yakınından bile
geçemiyor. Bu
yönüyle de hayal kırıklığı yaratıyor. Olur da alırsanız, yıllandırma, fırınlama gibi yöntemlerle ıslah
etmeyi düşünebilirsiniz ki bu da harmancının elinden ne kadar eksik şekilde çıktığını
ortaya koyuyor.
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
0 yorumları oku:
Yorum Gönder