Related Posts Plugin for Blogger...

2019/06/08

Robert McConnell - Shakespeare


İçerik:  Golden Virginia, Red Virginia
Blend Tipi: Virginia-Based
Kesim: Ribbon
Aroma Katkısı: Karışık
Sertlik: Orta
Lezzet: Orta
Oda notu: Kötü
Tavsiye: ***



Dunhill markalı tütünlerin üretiminin durdurulmasının ardından pek çok imalatçı Dunhill ikamesi olarak pazarladığı harmanları piyasaya sürmeye başladı. Bu harmanlardan birisi de Dunhill’in 1916 yılında üretmeye başladığı Ye Olde Signe’ın ikamesi olarak pazarlanan Shakespeare. Alman Kohlhase & Kopp firmasınca, Robert McConnell markasıyla üretiliyor.

Dunhill’in tasarımına öykünen ama çok daha ucuza mal edildiği anlaşılan kâğıt yatak içinde Golden Virginia ağırlıklı, turuncuya çalan kahverengi bir harman duruyor. O kadar nemli ki tütünler kâğıdın her tarafına yapışmış. Kutunun içinden çok hafif bir soslama kokusu geliyor. Tütünleri kâğıttan ayıklayıp seriyorum. Harmanın içinde ince şerit Golden Virginia ve daha hacimli Red Virginia rahatça ayırt edilebiliyor. Golden Virginia’nın kesimi çok özenli değil. Harman içindeki damarları fark etmek mümkün.  Şekerli, biraz baharat, biraz meyve çağrışımlı bir koku veriyor. Yeterince olgunlaşmamış Virginia harmanlarının tipik asitli, keskin kokusu da ona eşlik ediyor. Yaklaşık üç saat havalandırmanın ardından, renkte beklenen açılmayla birlikte asitli koku ve baharat çağrışımları ön plana çıkmış. Bir ay kavanozlamanın ardından nemlendirme yapıyorum.

Kavanozu açtığımda, tütünün kokusunda genel bir derinleşme meydana gelmiş. Az miktarda baharat ve meyve eklenmiş yeşil çayları andıran bir koku hâkim. Ye Olde Signe’ın bu karakteristik kokusunu aslında kutu açıldığında hissedebilmemiz gerekirdi ama harmanın yeterince olgunlaştırılmaması bunu engellemiş. Harmandaki kesim farkı pipoya doldururken de kendisini gösteriyor. Yanış düzenleyiciler dengeli. Ağır ve kararlı bir yanışı var. Dumanı hafif ve akışkan. Sertliği orta ayarda. Tütünün hamlığı başlarda kendini belli etse de içim ilerledikçe kayboluyor. Monoton denebilecek ama keyifli bir içim. Tat sonlara doğru daha yoğunlaşıyor ve sigara harmanı çağrışımları artıyor. Külü parçalı ve koyu gri renkte. Katranı az miktarda, yoğun ve sigara katranına benzer bir koku taşıyor. Odayı hafif ama belirgin bir tütün kokusu doldurmuş. Damakta kaliteli Virginia sarma tütünlerini de anımsatan, hafif şekerli, ılımlı bir tat bırakıyor.

Tıpkı Paddington gibi aceleye getirilmiş olduğu belli. Ancak, ayrı türlerde olmaları Shakespeare'e bir avantaj sağlıyor. Az miktardaki aroma katkısının çok planlı, harmandaki tütünlerin aromatik profillerini destekleyecek tarzda kullanılması orijinal harmana daha çok yaklaşmasına imkân vermiş. Akşam yemeği üzerine içilebileceği gibi günün farklı saatlerinde, uygun eşlikçi içeceklerle tüttürülebilecek, mütevazı, dengeli bir karışım. Uzun süre bekletilerek daha farklı boyutlar kazandırmaya da uygun görünüyor.  

Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu   
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...