Related Posts Plugin for Blogger...

2018/06/26

Adıyaman Tütünü



Dokusu : İnce
Aroması : Doğal Kokulu
Tadı : Sert
Nikotin : %1,70 - %2
Şeker : 15
Protein Azotu : %1

Adıyaman Tütünü


Doğu çevresinin Adıyaman, Kahta, Malatya, Akçadağ, Siverek, Pertek ve Hozat ekim noktalarında 
üretilir. En kaliteli olan tütünler Adıyaman ve çevresindeki Bensi, Kahta, ve Çelikhan da yetişir.

Bu bölgelkerde yetişen tütünlerin yaprakları orta ve kısmen büyük boyda, zenep şekli geniş yaşmaklı, formları sığır diline benzer özelliktedir.
Renkleri çoğunlukla sarı ve kısmen kırmızı ile kırmızı arasında değişmektedir. Yaka ve yarım yaka arazilerde yetiştirilenlerin görünüşleri parlak olur.
Dokuları orta derecede kalındır. Orta damarları kalın, yan damarları incedir.
Yanma dereceleri orta, sigara verimleri düşük, higroskopisiteleri iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etki gücü; sertçe, lezzetleri tatlı ve kendilerine özgü, Virginia tütününü kokusunu andıran, hoşa giden bir kokuya sahiptir. Harmanlara sertlik, tatlılık ve koku yönünden yararlıdır. Bilhassa kaliteli olanlarının içim özellikleri Virginia tütünlerinin içimlerine pek benzemektedir. İçim zevki yönünden Virginia'lara en fazla benzeyen tütünlerden biridir. Bir harmandaki Virginia ihtiyacını karşılamaya yeterli olduğu kabul edilebilir.



Virginia, Virginia blend, Amerikan ve Alman blend tipi harmanlara uygun bir tütündür.

Pipo tütünü harmanlarında da kullanılmaya elverişlidir. Kimyasal yapılarındaki nikotin oranı % 1.70, total şndirgen madde % 15 ve protein azotu % 1 dolayındadır.

Bu menşein Malatya, Akçadağ ve çevresinde yetişen çeşitleri, fiziksel özellikleri yönünden Adıyaman tütünlerinden biraz daha değişik olup harman nitelikleri ve kalite değerleri itibari ile daha düşüktürler.

İç piyasa tütün satıcılarında en çok görünen ve bulunabilir olan tütün Adıyaman tütünüdür fakat maalesef kaliteli olanlarını bulmak çok güçtür. Genelde kilosu 20-30 liradan başlayan çok düşük kalitede 3. 4. kalite tütünler satılmaktadır.

Ben şahsen 1. kalite Adıyaman çelikhan tütününden başka bir Adıyaman tütünü sarma olarak içemiyorum. Tad ve lezzet yönünden bana yetersiz geliyor. Birde Adıyaman tütünlerinin kendi öz aroması şahsen benim damak tadıma pek hitap etmiyor.

Çok özel bölgelerde, çok az miktarlardaki ekim alanlarında güzel tütünler yetiştiriliyor fakat onlara Adıyaman ve çevresinin haricinde bulmak, ulaşmak neredeyse imkansız. İyi bir tedarikçiniz yoksa şanslıysanız 2. ve çoğunlukla 3. 4. kalite tütünler ulaşılabiliyor oluyor.


İyi içimli kaliteli bir Adıyaman tütünü. Sertçe.

Kaliteli fakat çok damarlı. Öksürtür.

Bana göre bu bir çöptür içilmez
Düşük kalitede bir Adıyaman tütünü. Çöp.



Paylaş:

3 yorumları oku:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Adıyaman Tütünü ve Blog sayfalarınızdaki içerik güzel olmuş,Basarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Çelikhan'ın özellikle bazı köyleri tütün yetiştiriciliği konusunda öne çıkıyor. Bu köylere ulaşma şansı olursa çok beğenirsiniz.

    YanıtlaSil

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...