Related Posts Plugin for Blogger...

2016/07/01

McClelland - Yenidje Supreme (Grand Orientals)


İçerik: Yenice, Virginia
Blend Tipi: Oriental
Kesim: Ribbon
Sertlik: hafif orta
Aroma: yok
Lezzet: orta
Oda Notu: Çok İyi
Tavsiye: ****

McClelland'ın Grand Orientals adını verdiği serisinden bu tütünü içmenin, Şark tütünü meraklıları için bir ayrıcalık olduğuna inanıyorum.

Oriental tütünler arasında Yenice menşeli tütünler en çok beğenilen türlerden. Yenidje Supreme harmanında kullanılan Yenice türü, eski adıyla İskeçe, bu günkü adıyla Xanthi olan, Batı Trakya' da bir yörede yetiştiriliyor. McClelland'ın bu tütün hakkında verdiği izahat şöyle:
"1500’lü yıllarda Venedikli ve Cenovalı tüccarların, yöreye tütün tüketimini tanıtmalarından sonra oryantal tütün üretimi 1600’lü yıllarda Yenice ve Kırcalı köylerinde başladı. 300 yıl evvel bu yöreye giren klasik Basma tohumunun, Nicotiana Tabacumun antik Venezuella türevi olan Barinas tütününden geldiğine inanılır. En iyi Xanthi hala orjinal Yenice bölgesi olan batı Trakyadan, Xanthi kentinin hemen kuzeyinden gelir. İnce yapraklı, tok, ince damarlı ve esnek olan efsanevi Yeniceyi Xanthi-yaka-basma ve xanthi-cebel-basma oluşturur. Bol yağlı, sarıdan kahverengiye dönen renkte, hoş ve zarif, tatlı aromalı, kibar ve taze lezzetteki oldukça küçük yapraklar en iyi yapraklardır. Yenice Supreme'nin “tütünlerin kraliçesi” diye adlandırıldığını anlamak için ferahlık veren lezzetini tadın.

Bu özel tütün türüne niye "tütünlerin kraliçesi" dendiğini daha ilk içimde anlıyorsunuz.

Kutuyu açar açmaz McClelland ürünlerine has ketçap kokusu burnunuza çarpıyor. Bir tütün her şey kokabilir ama ketçap olur mu? O da oluyormuş işte. Tütünün nemi çok az. Hemen içilebilecek kıvamda. Hatta kutunun hava almış olabileceğinden şüphe ediyor insan. Ancak bu tütün hakkında önceden okuduğum yorumlar sayesinde hem bu kuruluğa hem de ketçap kokusuna hazırdım.

Kendimi ketçap önyargısından kurtarıp ilk dolumu yaptım. İlk günlerdeki dolumlarda alınan keyif hep aynı. Çok çok kolay yanıyor. Dumanı bol. Çok özel denilen bu Yenicenin lezzetinden dolayı bu sıfatı aldığı belli. Hiç bir başka Oriental tütünde tadamadığım harika bir baharatsı tatlı lezzet. Üstelik kesinlikle acımıyor, nemlenmesi içim boyunca konforu kesinlikle bozmuyor. O ketçaba benzeyen kokunun da aslında içime çok da enteresan ekşimtrak bir tat kattığına tanık oldum.
İçimin sonlarına doğru sertlik artıyor. Nikotin düzeyi yüksek sayılacak türden.

Daha sonraki günlerde kutuda kalan tütün nemini daha da çok kaybetti. Ketçap kokusu azaldı ve 1 hafta içinde yok oldu. Bu zaman diliminde her gün birer ikişer dolum yaptım. Her geçen gün bu tütüne olan ilgim arttı. Kurudukça içimi sertleşti ama lezzetinden taviz vermedi. Kolay yanışı daha da kolaylaştı.

Her fırsatta söylüyorum; hakettiği zamanı ayırır da içimin keyfine varmak üzere konsantre olursanız bu tütün de size verebileceği keyfin en fazlasını yaşatıyor. Basit bir tütün değil. Verebileceği keyfin sınırları yokmuşçasına içiyorsunuz. İçim bitip de üfleyince çıkıp gidecekmişçesine duran tertemiz külü pipodan temizleyince, inanın, "güzel bir iş yaptım" duyguları yaşadım her seferinde.

İçtiğim en iyi Şark tütünlerinden biridir.

Alguhan Aksar'ın yorumu

Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...