Related Posts Plugin for Blogger...

2018/08/20

Mac Baren - Saint-Claude


İçerik:  Kentucky, Paraguay, Virginia
Blend Tipi: Burley Based
Kesim: Ribbon
Aroma Katkısı: Bal, Vanilya
Sertlik: Sert
Lezzet: Yoğun
Oda notu: İyi
Tavsiye: **

1920’lerde piyasaya sürülen Caporal pipo tütünü serisi pipodan çok sarma sigaralarda kullanmaya başlayınca, o dönemki Fransız Tekel’i yalnızca pipoda kullanılacak, hatta pipoyla özdeşleşecek bir tütün düşünmüş. Dünyanın pipo başkenti olarak anılan Saint-Claude kasabası Fransa’da olunca bu tütüne isim bulmak zor olmamış ve klasik Fransız beğenisini bugün de yansıtan tütün böylece piyasaya sürülmüş. 1934’ten bu yana piyasada olan Saint-Claude günümüzde, markayı Imperial Tobacco’dan devralan Mac Baren tarafından üretiliyor. 

Yasal uyarıcı görsellerin üzerini neredeyse tamamen kapladığı bir pakette geliyor tütünümüz. (Bu yüzden, Mac Baren sitesinden aldığım görseli kullandım.) Paketi açtığımda burnuma ilk gelen, sert bir tütün kokusuyla kesilen şekerli aroma katkısı. Tütün paketin içinde tek parça, blok halinde. Ancak, yoğun nem tutucu içermediği kâğıda yayınca anlaşılıyor. Koyu renkli tütünlerin arasında yer yer açık renkli tütünlerin görüldüğü harman Fransızların Scaferlati dedikleri ince şerit kesimde. Tütün bloku kolaylıkla ayrılıyor ve hayli kuru olduğu da böylece anlaşılıyor. 

Yaklaşık yarım saat havalandırdıktan sonra, baskın hale gelen öğe, Fransızların klasik sigara harmanlarından tanıdığımız Paraguay’ın aroması. Az miktardaki Virginia Paraguay’ın kokusunu daha ılımlı hale getirirken, iyice geriye çekilmiş aroma katkısı kokuya farklı bir yoğunluk katıyor. Tütün havalandıkça rengi açılıyor. Şimdi orta kahverengi ve çok mat bir renk hâkim. Krepon kâğıdı kıvamına gelmiş durumda ve çok da özenli kesilmediğini düşündüren tek tük damarlar, saplar kolayca göze çarpıyor.  

Hızla kuruyan tütünü daha fazla bekletmeden kavanozluyorum. Beşinci gün nemlendirme ardından, onuncu gün kavanozu açıyorum. Paraguay’ın daha ılımlı hale geldiği, Kentucky’nin hafif yanık kokusunun baskınlaştığı sert bir tütün kokusu geliyor. İçilmeye uygun nem oranında. Pipoya dolduruyorum. Kolayca yanıyor ve haznede hızla ısınmaya neden oluyor. Dil yanması, dil ısırması yok. Gelen tat Paraguay’ın desteklediği, ölçüsüz denebilecek acı bir Kentucky tadı. Aroma katkısı burundaki çiçeksi çağrışımla kendisini belli ediyor ve bu acılığa katılmış görünüyor. Dumanı akışkan değil. Ağızdan çıkar çıkmaz dağılmaya başlıyor. Acılığa alıştıkça dolgun ve sert Kentucky tadı ön plana çıkıyor. Bunun dışında tekdüze bir içim. Şekerli aroma katkısı sonlara doğru ağızda birikerek kendisini hatırlatıyor. İçim sonunda külü koyu gri renkte ve parçalı. Az miktarda, kuru ama yoğun bir katranı var. Dumanı oda içinde fırından yeni çıkmış kurabiyeleri andıran bir koku bırakmış.

Saint-Claude’un üst düzey bir tütün olmadığı açık ama yine Mac Baren’ın elinden çıkan Amphora gibi bir facia da beklememek lazım. Yoğun ve sert Kentucky tütünlerini ve Fransızların “esmer tütün” sigaralarını sevenlere tavsiye edebilirim. Tütünde risk almak istemeyenler ise uzak dursunlar. Normalden daha kuru olarak ve yavaş tempoda içilmesi keyifli, en azından daha rahat bir içim sağlayacaktır.  

Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...