Related Posts Plugin for Blogger...

2019/03/27

Samuel Gawith - 1792 Flake


İçerik:  Virginia (stoved), Kentucky (fire cured)
Blend Tipi: Virginia Based
Kesim: Flake / Broken flake
Aroma Katkısı: Tonka Fasulyesi, Viski
Sertlik: Çok sert
Lezzet: Çok yoğun
Oda notu: Çok iyi
Tavsiye: ***


Uluslararası tütün piyasasının eski toprağı Samuel Gawith’in kendisi gibi eski toprak imaja sahip kutusundan çıkıyor tütünümüz. Hakkında bu kadar efsane duyduğum, ancak bugüne kadar tatmak kısmet olmayan bu harman biraz gözümü korkutuyor doğrusu. Kutudaki kâğıt bohçanın içinde, koyu renkli ve az kırık flake’ler duruyor. Çiçek ve baharat çağrışımlı, parfümsü kokusuyla tonka başrolde. Derin, isli bir tütün kokusu ona eşlik ediyor.


Flake’lerin korktuğum kadar nemli olmadığını görünce, iki tanesini katlayıp pipoya dolduruyorum. Garantili olsun diye beş kibrit harcıyorum. İlk nefeste tonka kokusu burnumu dolduruyor. Bir yandan da isli, alttan alta karamel çağrışımlı, yoğun bir tütün tadı hoş geldin diyor. Nikotin kendini kısa sürede göstermeye başlıyor ama lezzeti gölgeleyecek gibi değil. Dil yanması yok. Ancak, aromayı daha çok alabilmek için hızlanınca ısınma başlıyor.  Mutlaka ağır tempoda içilmesi gereken bir tütün. Zaten dengeli, kararlı bir yanışı var. 


Bu prelüdün ardından, tonka yavaş yavaş arka plana çekiliyor. Ancak varlığını burunda hatırlatmayı ihmal etmiyor. Tütünün acılığı kendisini göstermeye başlarken duman yoğunlaşıyor. Şimdi uçuşa geçiyoruz! İşte o zaman iki flake’in fazla geldiğini anlıyorum ama hazneyi yarılamışım bile. Gaza bastığım zamanlarda hafif bir dil yanması beni frenliyor. Sonlara doğru, beklendiği üzere, tütün geçtiği meşakkatli işlemlerin hıncını çıkarır bir şiddetle duyuruyor gidişini. Bedenimde tütünün sertliğinin verdiği mayışma ve ağzımda bol nüanslı, derin, isli ve odunsu çağrışımlı bir tütün tadı kalıyor. Odaya parfüm ve kahve karışımı bir koku yayılmış. Külü açık renkli ve toz halinde. Katranı yağlı ve hoş kokulu. 

Zaman zaman rahatsız eden ve ağır tempoyu koruyarak önlenmesi gereken dil yanması haricinde, “kadı kızında da bulunur” denebilecek kusurları olan, kompleks ve özgün bir harman. Ancak, daha önemlisi, tütünde kişisel beğeninin rolünü bizlere hatırlatan bir ürün. Hani “ya seversin, ya nefret edersin” denen türden. Ben sevdiğimi ve daha az miktarla dolum yaptığımda daha çok seveceğimi düşünüyorum. Tüm uyarılarla birlikte deneyimli piposeverlere denemelerini tavsiye edebileceğim bir tütün. Pipoya yeni başlayanlar ise biraz uzak dursalar daha doğru olur sanırım.

Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Paylaş:

2 yorumları oku:

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...