Related Posts Plugin for Blogger...

2019/09/05

Amphora - Burley


İçerik:  Burley, Kentucky, Virginia
Blend Tipi: Burley based
Kesim: Ready rubbed
Aroma Katkısı: Karışık, Çikolata
Sertlik: Orta
Lezzet: Yoğun
Oda notu: Orta
Tavsiye: ***




Amphora Burley Mac Baren’ın bu yıl piyasaya sürdüğü ve kısa sürede büyük sükse yapan bir yarı aromatik. Hem Burley karakterini yansıtan rafine bir harman olarak tek başına içileceği, hem de diğer Amphora harmanlarındaki yoğun aroma katkılarından bıkanların onlara ekleyerek tüketebileceği düşünülmüş.

Harmanın rengini yansıtan tonlarda kahverengi, klasik Amphora tasarımlı paketin içinden broken flake de diyebileceğimiz, ready rubbed kesimde tütünlerimiz çıkıyor. Rengi yer yer açık tonlarla birlikte orta-koyu kahverengi. Havalandırmak için kâğıda seriyorum. Dışarıdan hayli kuru gelse de nemini içeriden koruduğu anlaşılıyor. Burnuma ilk çarpan Amphora harmanlarının şekerli, meyve, meyve alkolü çağrışımlı karışık temel soslaması. Aradan çikolata ve fındık çağrışımlı diğer kokular da geliyor. Yaklaşık üç saat havalandırmanın ardından, beklenen renk açılmasıyla beraber, karışık soslama kokusu da geri çekilmiş. Hafif yanık, isli bir kokunun desteklediği çikolata, fındık çağrışımlı koku kendisini daha çok gösterir hale gelmiş. 

Kavanozda üç gün dinlendirme ve kısa bir nemlendirmenin ardından, tüm aroma öğelerinin katkıda bulunduğu, yoğun bir çikolata kokusu yerleşmiş. Rahat doluma uygun esneklikte ama dış kuruluğunu koruyan tütünleri pipoya dolduruyorum. Kolayca yanıyor. Yoğun ama çabuk dağılan bir dumanı var. Burley harmanlarına göre fazla sıcak yanıyor. Sıkı dolum yapıp düşük tempoda içmekte fayda var. Zaten bol kepçe verilmiş yanış düzenleyiciler sayesinde sönme ihtimali çok düşük. Soslama kendisini özellikle burunda keskince belli ediyor ama içimin başından itibaren, hafif acı, hafif fındıksı Burley tadı belirgin. Biraz tekdüze içim sağlayan bu bireşimden sonra, yarısından itibaren karışık aroma katkısı geri çekiliyor, Kentucky’nin de derinliğini duyurduğu, yoğun bir Burley tadı geliyor. İçim sonrasında ağızda biraz tatlı, kuru ve çikolata, fındık çağrışımlı bir tat bırakıyor. Az parçalı külü açık renkte. Az miktarda, yağlı ve kokusu nötr bir katranı var. Odaya yanık hamur işlerini andıran bir koku dolmuş. 

Çok iddialı olmasa da hedeflerine ulaşmış görünen, başarılı bir harman. Bolca aroma katkısı kullanılmış ama tütünlerin doğal aromatik profilinin desteklenmesi bunda öncelikli olmuş. Virginia içimde çok hissedilmiyor. Fakat Virginia sayesinde Burley ve Kentucky’nin dizginlendiği, daha genel tüketiciye de hitap edebilecek bireşim yakalandığı anlaşılıyor. Gündelik olarak içilebilecek, nikotin yükü makul, özellikle fiyat-kalite dengesiyle göz dolduran bir ürün.


Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu

Paylaş:

1 yorumları oku:

  1. Yorumlar çok güzel de ah bir.de nerden temin edebileceğimizi söyleseniz..

    YanıtlaSil

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...