Related Posts Plugin for Blogger...

2018/09/05

Austria Tabak - Landtabak


İçerik:  Burley, Golden Virginia, Paraguay, Oriental
Blend Tipi: Burley Based
Kesim: Ribbon
Aroma Katkısı: Karışık
Sertlik: Orta
Lezzet: Yoğun
Oda notu: İyi
Tavsiye: ***

Landtabak Almancada aroma katkısız, tok içimli, halk tipi tütünler için kullanılan eski bir tabir. Bugün Avusturya’da bu adla satışta olan tütün ise 1949’dan beri üretiliyor. Japan Tobacco International grup şirketlerinden Austria Tabak markası olan Landtabak yine grup bünyesinde harmanlanıyor. 

Tütünümüz çok klasik tasarımda, sade ve şık denebilecek, tıknazca bir pakette geliyor. Paketi açtığımda Paraguay kendisini belli etmekte gecikmiyor. Burnuma sert ve yoğun bir tütün kokusu geliyor. İnce şerit kesimde bir tütün. Nem oranı için kuru demek haksızlık olur. Çok ama çok kuru. Öyle ki paket içinde yapışma, kütleleşme bile olmamış. Fakat şeritler esnekliklerini ve iç nemlerini korumuş. Kesim özensiz ve yapraklar bazı şeritlerde kesilmeden parçalanmış. Havalandırmak için kâğıda yaydığımda Paraguay kokusu geriye çekiliyor. Şimdi tüm harmana şeker, kakao, baharat ve meyve çağrışımları taşıyan bir pastane kokusu hâkim. Paraguay’ın derinliği de bunu destekliyor. Ancak, aklınıza Captain Black gibi markaların iç bayıcı karışık aromaları gelmesin. Gayet hoş, dengeli bir koku. 

Yarım saat havalandırdıktan sonra, harmanın genel rengi karara oturmuş. Açık orta kahverengi diyebiliriz. Pastane kokusu geriye çekilmiş ama istikrarlı şekilde kendisini koruyor. Hızlı bir kuruma yok. Zaten tütünün bu haliyle daha fazla kurumasını beklemek zor. Tütünü kavanozluyorum.  İkinci gün kısa bir nemlendirmeyle birlikte toplam bir hafta dinlendiriyorum. Dinlendirme sonunda, aroma katkısı harmandaki tütünlerin doğal kokularıyla daha fazla birleşmiş. Baştaki şekerli kokular iyice geriye çekilmiş. 

Pipoya dolduruyorum. Kolayca yanıyor ve yanmaya devam ediyor. Dil yanması, dil ısırması yok. Dumanı hafif ve akıcı. Başlarda nispeten nötr olan tadında Burley gittikçe yoğunlaşıyor. Fındıksı tadı kakao çağrışımıyla taşıyan yoğun tat Virginia ve Oriental tarafından destekleniyor. Virginia zaman zaman hafif bir asiditeyle kendisini belli ediyor. Harmana derinlik veren Paraguay ise aroma katkısı ile birleşerek, esasen burunda hissedilen ıtırlı bir koku oluşturuyor. İçimi tok ama rahat, ılımlı. Nikotin yükü rahatsız edici düzeyde değil. Burley tadı içim boyunca hâkim. Itırlı koku arada acılık olarak ağza yansıyor ama Burley tadını bastıran bir acılık değil bu. Sonlara doğru acılık yoğunlaşıyor. Burley ile yarışıyor ve bitimde onunla birleşiyor. İçim boyunca geri planda olan şekerli tat ise ağızda yoğunlaşıyor. Damakta fındıksı, ıtırlı, hafif şekerli ama doğrusu bir yandan da sigarayı andıran tat bırakıyor. Külü hayli açık renkli ve homojen. Katranı orta kahverengi denebilecek renkte. Az, kıvamsız ama yapışkan. Koku itibariyle tütünün genel aromatik profilini yansıtıyor. Odada bıraktığı koku ise az şekerli, fırında biraz fazla kalmış kurabiyelerin kokularını andırıyor. 

Landtabak adının yansıttığı “rüstik” veya “natürel” tütün olma iddiasını ne ölçüde temsil ediyor, emin değilim. İtalyan ve Fransız “esmer tütün” harmanlarından esinlendiği anlaşılıyor ama pek çok yönden onlara göre daha nitelikli. Aroma katkısı belirgin olmasına rağmen kararında ve harmandaki tütünlerin doğal karakterlerini destekleyecek biçimde kullanılmış. Böylece özgün bir harman elde edilmiş. Bu mütevazı ve hayli hesaplı (50 gramlık paketi 4,30 Euro) tütünde elbette bolca kusur bulunabilir. Ancak, her tecrübe düzeyinden ve beğeniden piposeverin ilgisini hak ettiğini düşünüyorum. Fazla nemlendirmeden, kuruya yakın nemde ve sıkı dolum yapılarak içilmesi tavsiye olunur.

Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...