Related Posts Plugin for Blogger...

2018/09/04

Javaanse Jongens Tembaco


Nasıl ki Javaanse Jongens için Theodorus Niemeyer firmasının sembolleşmiş markası diyebiliyorsak, Javaanse Jongens Tembaco için de bu markanın amiral gemisi diyebiliriz. Hem de 1950’lerden beri. Cava dilinde tütün anlamına gelen adını harmanın Kentucky kısmında Cava tütünlerinin de kullanılmış olmasından alıyor.  

Javaanse Jongens Tembaco Hollandalıların klasik shag tütün sınıflandırmasına göre driekwart, yani “dörtte üç ağır” kategorisinde. Bu tip harmanlarda Kentucky tütünü halfzware tipinde kullanılan Virginia’nın aksine Burley ile harmanlanarak “hafifletiliyor”. Tembaco’da ise Burley yerine Brezilya’nın Burley’ye benzer ama daha zengin aromalı Galpão Comum tütünü kullanılmış.

Paketten çok koyu kahverengi, neredeyse siyah denebilecek, hayli kuru bir harman çıkıyor. Kentucky’nin çok rahat hissedilebilir yanık kokusu, kahve ve çikolata çağrışımları biber çağrışımlarıyla birleşiyor ve adeta soya sosunu hatırlatan bir umami de hissediliyor.  Tüm bu çeşitliliğe karşın dengeli ve oturmuş denebilecek bir aromatik profili var. İçimi rahat ve harman bileşenleri özellikle damakta çok uyumlu. Ancak, bu durum arada kendisini belli eden, katkı maddelerinden kaynaklı sentetik çağrışımların sırıtmasına da yol açıyor. Dolgun ve yoğun tada eşlik eden bu çağrışımlarla Fransızların “esmer tütün” sigara harmanlarını da andırıyor. Dumanı fazla yoğun değil. Zengin aromalı bir harman olduğu içim boyunca hissediliyor.

Yalnızca Amerikan tipi, Virginia ağırlıklı sigara harmanlarına alışık olanlar dışında, herkesin ilgisini çekebilecek bir tütün. Yine de biraz fazla tekdüze içimi olduğunu söylemek gerek. Muhtemelen tütünlerin doğal karakterlerini vurgulamak için eklenmiş katkı maddeleri de yer yer oyunu bozuyor.  Fazla bir dinlendirme ihtiyacı olmayan Tembaco uzun süre saklanacaksa ara sıra hafifçe nemlendirmek gerekebilir.  

Paylaş:

1 yorumları oku:

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...