Tipi: Yarım Cheroot
Sertlik: 3/5 Orta-sert
Lezzet: Tatlı / Orta-dolgun
Eşlik eder: Bergamotlu çay, lager bira
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem (26° C)
Sarma: Tennessee Kentucky (fire cured)
Dolum: İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 78 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 2014
Üretim merkezi: Orsago, İtalya
Sertlik: 3/5 Orta-sert
Lezzet: Tatlı / Orta-dolgun
Eşlik eder: Bergamotlu çay, lager bira
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem (26° C)
Sarma: Tennessee Kentucky (fire cured)
Dolum: İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 78 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 2014
Üretim merkezi: Orsago, İtalya
Moderno Opificio del Sigaro Italiano (MOSI) şirketinin 2014’te
piyasaya sürdüğü Ambasciator Italico markasının en tanınmış ürünü, Manifatture
Sigaro Toscano’ya ait Toscano ve Toscanello markalarını tahtından eden
Ambasciator Italico Classico Ammezzato artık ülkemizde. Türkiye piyasası için
kısaca Italico Ammezzato olarak isimlendirilmiş. Tek fermantasyon ve 6 ay
olgunlaştırma formülüyle, makina sarımı olarak üretiliyor. Dolum tütünü
ağırlıklı olarak Veneto’da üretilen İtalyan Kentucky tütünleri.
Uyarıcı görsellerin neredeyse tamamen kapladığı, koyu
kahverengi kutudan beş adet yarım boy cheroot çıkıyor. Çok muntazam makina
sarımlılar ve hemen hemen homojen, koyu kahverengi hâkim. Katlanma yerlerinde
ağarma yok. Alevle kurutmadan kaynaklı yanıklıklara da rastlanmıyor. Çok sıkı
bir sarımı var. Sarma yaprağı sağlam ama fazlaca kalınlığı yok. Purolar
neredeyse ideal nemde. Ciddi bir kuruma yok.
Buruna doğrudan gelen, kakao, kahve, biraz fındık, biraz
şeker çağrışımlı, yoğun aromatik profile sahip bir Kentucky kokusu. Ancak,
kurutma-fermantasyon-olgunlaştırma üçlemesinden beklenecek yanık, ekşi, derin
kokulara pek rastlanmıyor. Tüm işlemlerde tütünün zengin doğal kokusunu
korumanın gözetildiği kolayca anlaşılıyor. 4-5 saat gibi kısa bir
nemlendirmenin ardından purolar potansiyellerine tam olarak kavuşuyor. Öyle ki
kavanozu çikolata kokusu doldurmuş.
Purolardan birisini alıp yakıyorum. Çok rahat yanıyor ve
daha da önemlisi, kuruma ve nem dengesizliği nedeniyle parçalı yanış yok. Çok
düzgün, ağır yanıyor ve tek parça bir kül oluşturuyor. Dolgun ama rahat bir
içimi var. Sertlik fazla hissedilmediği gibi burunda keskin, rahatsız edici
etki bırakmıyor. Hafif şekerli bir tada ılımlı bir Kentucky yoğunluğu
karışıyor. Çok keyifli, ölçülü bir içim. Sonlara doğru, beklenen acılık geliyor
ama o da çok ölçülü. İçim sonrasında ağızda çok hafif şekerli ve fındıksı,
ancak kalıcılığı az bir tat bırakıyor. Külü koyu griye yakın, sıkı ve kül
tablasında da tek parça.
Keyifli, kaliteli bir tütün deneyimi. Gündelik tüketim için uygun, mütevazı ama tat ve koku yönünden tatmin edici,
özenle hazırlanmış bir “yeni nesil” Toskana purosu. Yine de İtalya’daki
başarısını Türkiye’de tekrar etmesi zor gibi çünkü yerli tüketicinin Toscanello
Aroma serisiyle oluşmuş bir algısı var artık ve bu da Italico’yla uyumlu
görünmüyor. Bir başka deyişle, Italico’nun tütünlerin aromatik profillerini
vurgulama yönündeki çabasının ülkemizde takdir edilmesi hayli güç.
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
0 yorumları oku:
Yorum Gönder