Related Posts Plugin for Blogger...

2019/07/08

MOSI - Italico Ammezzato


Tipi: Yarım Cheroot
Sertlik: 3/5 Orta-sert
Lezzet:  Tatlı / Orta-dolgun
Eşlik eder:  Bergamotlu çay, lager bira
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem  (26° C)
Sarma: Tennessee Kentucky (fire cured)
Dolum: İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 78 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 2014
Üretim merkezi: Orsago, İtalya


Moderno Opificio del Sigaro Italiano (MOSI) şirketinin 2014’te piyasaya sürdüğü Ambasciator Italico markasının en tanınmış ürünü, Manifatture Sigaro Toscano’ya ait Toscano ve Toscanello markalarını tahtından eden Ambasciator Italico Classico Ammezzato artık ülkemizde. Türkiye piyasası için kısaca Italico Ammezzato olarak isimlendirilmiş. Tek fermantasyon ve 6 ay olgunlaştırma formülüyle, makina sarımı olarak üretiliyor. Dolum tütünü ağırlıklı olarak Veneto’da üretilen İtalyan Kentucky tütünleri.   

Uyarıcı görsellerin neredeyse tamamen kapladığı, koyu kahverengi kutudan beş adet yarım boy cheroot çıkıyor. Çok muntazam makina sarımlılar ve hemen hemen homojen, koyu kahverengi hâkim. Katlanma yerlerinde ağarma yok. Alevle kurutmadan kaynaklı yanıklıklara da rastlanmıyor. Çok sıkı bir sarımı var. Sarma yaprağı sağlam ama fazlaca kalınlığı yok. Purolar neredeyse ideal nemde. Ciddi bir kuruma yok. 

Buruna doğrudan gelen, kakao, kahve, biraz fındık, biraz şeker çağrışımlı, yoğun aromatik profile sahip bir Kentucky kokusu. Ancak, kurutma-fermantasyon-olgunlaştırma üçlemesinden beklenecek yanık, ekşi, derin kokulara pek rastlanmıyor. Tüm işlemlerde tütünün zengin doğal kokusunu korumanın gözetildiği kolayca anlaşılıyor. 4-5 saat gibi kısa bir nemlendirmenin ardından purolar potansiyellerine tam olarak kavuşuyor. Öyle ki kavanozu çikolata kokusu doldurmuş. 

Purolardan birisini alıp yakıyorum. Çok rahat yanıyor ve daha da önemlisi, kuruma ve nem dengesizliği nedeniyle parçalı yanış yok. Çok düzgün, ağır yanıyor ve tek parça bir kül oluşturuyor. Dolgun ama rahat bir içimi var. Sertlik fazla hissedilmediği gibi burunda keskin, rahatsız edici etki bırakmıyor. Hafif şekerli bir tada ılımlı bir Kentucky yoğunluğu karışıyor. Çok keyifli, ölçülü bir içim. Sonlara doğru, beklenen acılık geliyor ama o da çok ölçülü. İçim sonrasında ağızda çok hafif şekerli ve fındıksı, ancak kalıcılığı az bir tat bırakıyor. Külü koyu griye yakın, sıkı ve kül tablasında da tek parça. 

Keyifli, kaliteli bir tütün deneyimi. Gündelik tüketim için uygun, mütevazı ama tat ve koku yönünden tatmin edici, özenle hazırlanmış bir “yeni nesil” Toskana purosu. Yine de İtalya’daki başarısını Türkiye’de tekrar etmesi zor gibi çünkü yerli tüketicinin Toscanello Aroma serisiyle oluşmuş bir algısı var artık ve bu da Italico’yla uyumlu görünmüyor. Bir başka deyişle, Italico’nun tütünlerin aromatik profillerini vurgulama yönündeki çabasının ülkemizde takdir edilmesi hayli güç.

Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...