Related Posts Plugin for Blogger...

2018/06/30

Toscano Antica Tradizione


Tipi: Tam Cheroot
Sertlik: 2/5 Orta-yumuşak
Lezzet:  Itırlı, hafif acı / Ilımlı
Eşlik eder:  Maden suyu ve bitter lemon, misket şarapları
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem  (26° C)
Sarma: İtalyan Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 160 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 2010
Üretim merkezi: Lucca, İtalya

Toscano Antica Tradizione  Manifatture Sigaro Toscano’nun çağdaş serisine ait. Bir başka deyişle, Toscano klasik serisindeki üretim formüllerine dayanan daha rafine yöntemlerle, makina sarımı olarak üretilen ve piyasada sürekli bulunan yeni standart serisinden. Toscano Antico’nun tek fermantasyon ve 12 ay olgunlaştırma temel formülüyle ama özel seçilmiş, meşe odunu alevinde kurutulmuş İtalyan Kentucky kullanılarak ve olgunlaştırma işlemini nem ve sıcaklık kontrollü odalarda gerçekleştirerek üretiliyor.   


Toscano klasik serisine göre daha sade tasarıma sahip Prusya mavisi bir kutuda geliyor Antica Tradizione. Kutudan selofanlı, iki adet tam boy cheroot çıkıyor. Gayet muntazam makina sarımlılar ve aralarında dikkate değer bir renk farkı yok. Mat ve derin tondaki orta kahverengi çok homojen. Fındık kabuğu rengine çalıyor. Ağarma, renk kaybı yok. Yüzüklerinde Toscano’nun standart İtalyan bayrağı kompozisyonu ve ortasında da Antica Tradizione’ye özel olarak, Lucca’daki tarihi Tekel fabrikasının resmi var. Puroların selofanlarını açıyorum. İtalyanların ammezzato dedikleri tarzda, ortalarından keserek hemen hemen eşit uzunlukta dört adet puro elde ediyorum. Sarma yaprağı ince ve sert. Short filler dolumu oldukça sıkı. Ön planda olan mayalanma keskinliği baharat ve daha hafif kakao çağrışımlarıyla dengelenmiş.


Nem durumu bu haliyle içilmeye uygun. Ancak, puronun aromatik profilini en iyi şekilde tanımak için tamamını önceden nemlendirilmiş kavanoza yerleştiriyorum.  Üçüncü ve dördüncü günler birer nemlendirme daha yapıp beşinci gün bir puroyu kavanozdan çıkarıyorum. Normal düzeyde bir koyulaşma var. Mayalanma keskinliği iyice geri çekilmiş ve puroya tamamen topraksı bir koku hâkim olmuş durumda. Puroyu yakıyorum.  Çok dengeli ve hızlı yanıyor. Orta tonda gri ve sert külü hiç bükülme olmadan, tek parça. Dumanı hafif ve akışkan. Çok ılımlı, ıtırlı tadı ancak sonlara doğru yoğunlaşarak acılığı biraz davet ediyor. En sonunda ise meyankökü çağrışımlı şekeri ve mayalanma keskinliğini de aralarına katarak bir tat cümbüşü oluşturuyorlar. Fındıksı Kentucky tadı ise belli belirsiz bir kurulukla ağızda çok kalıcı.

Üreticinin amacına ulaştığını düşündüren, aromatik profili güzel oturmuş bir ürün. Ancak, tüketici yönünden belki “olmasa da olurmuş” dedirtiyor. Karakterden yoksun olduğu söylenebilir. Rahat içimiyle günün her saatinde tüketilebilir. En uygun kullanımı ise iştah açıcı tadı sayesinde yemek öncesinde, aperitif olarak tüketilmek olacaktır.


Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...