Tipi: Tam Cheroot
Sertlik: 2/5 Orta-yumuşak
Lezzet: Itırlı, hafif acı / Ilımlı
Eşlik eder: Maden suyu ve bitter lemon, misket şarapları
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem (26° C)
Sarma: İtalyan Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 160 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 2010
Üretim merkezi: Lucca, İtalya
Sertlik: 2/5 Orta-yumuşak
Lezzet: Itırlı, hafif acı / Ilımlı
Eşlik eder: Maden suyu ve bitter lemon, misket şarapları
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem (26° C)
Sarma: İtalyan Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 160 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 2010
Üretim merkezi: Lucca, İtalya
Toscano Antica Tradizione Manifatture Sigaro Toscano’nun çağdaş serisine
ait. Bir başka deyişle, Toscano klasik serisindeki üretim formüllerine dayanan
daha rafine yöntemlerle, makina sarımı olarak üretilen ve piyasada sürekli
bulunan yeni standart serisinden. Toscano Antico’nun tek fermantasyon ve 12 ay
olgunlaştırma temel formülüyle ama özel seçilmiş, meşe odunu alevinde
kurutulmuş İtalyan Kentucky kullanılarak ve olgunlaştırma işlemini nem ve
sıcaklık kontrollü odalarda gerçekleştirerek üretiliyor.
Toscano klasik serisine göre daha sade tasarıma sahip Prusya
mavisi bir kutuda geliyor Antica Tradizione. Kutudan selofanlı, iki adet tam
boy cheroot çıkıyor. Gayet muntazam makina sarımlılar ve aralarında dikkate
değer bir renk farkı yok. Mat ve derin tondaki orta kahverengi çok homojen. Fındık
kabuğu rengine çalıyor. Ağarma, renk kaybı yok. Yüzüklerinde Toscano’nun standart
İtalyan bayrağı kompozisyonu ve ortasında da Antica Tradizione’ye özel olarak,
Lucca’daki tarihi Tekel fabrikasının resmi var. Puroların selofanlarını
açıyorum. İtalyanların ammezzato dedikleri tarzda, ortalarından keserek hemen
hemen eşit uzunlukta dört adet puro elde ediyorum. Sarma yaprağı ince ve sert.
Short filler dolumu oldukça sıkı. Ön planda olan mayalanma keskinliği baharat
ve daha hafif kakao çağrışımlarıyla dengelenmiş.
Nem durumu bu haliyle içilmeye uygun. Ancak, puronun
aromatik profilini en iyi şekilde tanımak için tamamını önceden nemlendirilmiş
kavanoza yerleştiriyorum. Üçüncü ve
dördüncü günler birer nemlendirme daha yapıp beşinci gün bir puroyu kavanozdan
çıkarıyorum. Normal düzeyde bir koyulaşma var. Mayalanma keskinliği iyice geri çekilmiş
ve puroya tamamen topraksı bir koku hâkim olmuş durumda. Puroyu yakıyorum. Çok dengeli ve hızlı yanıyor. Orta tonda gri
ve sert külü hiç bükülme olmadan, tek parça. Dumanı hafif ve akışkan. Çok
ılımlı, ıtırlı tadı ancak sonlara doğru yoğunlaşarak acılığı biraz davet ediyor.
En sonunda ise meyankökü çağrışımlı şekeri ve mayalanma keskinliğini de aralarına
katarak bir tat cümbüşü oluşturuyorlar. Fındıksı Kentucky tadı ise belli
belirsiz bir kurulukla ağızda çok kalıcı.
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
0 yorumları oku:
Yorum Gönder