Tipi: Tam Cheroot
Sertlik: 3/5 Orta-sert
Lezzet: Acı / Dolgun
Eşlik eder: Karamelli kahve, kırmızı likör şarapları, fortifiye şaraplar
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem (26° C)
Sarma: Kuzey Amerika menşeli Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 160 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 1973
Üretim merkezi: Lucca, İtalya
Sertlik: 3/5 Orta-sert
Lezzet: Acı / Dolgun
Eşlik eder: Karamelli kahve, kırmızı likör şarapları, fortifiye şaraplar
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem (26° C)
Sarma: Kuzey Amerika menşeli Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 160 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 1973
Üretim merkezi: Lucca, İtalya
Toscano Antico İtalya’nın ülkemize Toscanello Aroma
serisiyle giriş yapan en büyük puro üreticisi Manifatture Sigaro Toscano’nun klasik
serisini Classico ve Extra Vecchio ile birlikte oluşturuyor. Adı sizi
yanıltmasın, serinin en genç üyesi. Daha 45 yaşında. Antico nitelendirmesi ise
12 ay olgunlaştırılmış olmasından geliyor. Makina sarımı olarak ve esasen Kuzey
Amerika menşeli Kentucky’den üretiliyor.
Toscano klasik serisinin biraz göz yorucu standart
tasarımına sahip koyu kahverengi bir kutuda geliyor Antico. Kutudan selofanlı,
beş adet tam boy cheroot çıkıyor. Gayet muntazam makina sarımlılar ve
aralarında dikkate değer bir renk farkı yok. Mat ve çok derin tonda bir koyu
kahverengi hâkim. Yaprağın katlanma yerlerinde ağarma var. Yüzüklerinde
Toscano’nun yine standart İtalyan bayrağı kompozisyonu ve ortasında da
Antico’ya özel olarak, Roma’daki tarihi Tekel binasının resmi var. Selofanlı
purolardan birini alıyorum ve açma şeridinden keserek, İtalyanların aurea
dedikleri tarzda, biri kısa biri uzun iki adet puro elde ediyorum. Kuruluk
beklenecek düzeyde. Sarma yaprağı kalın ve sert. Buna karşılık, short filler
dolum çok sıkı değil.
Topraksı kokular ve mayalanma keskinliği buruna geliyor ama
yine kendisini bariz olarak ortaya koyan odunsu çağrışımlar “oturmamış” bir
aromatik profil düşündürüyor. Uzun olan puroyu alıp yakıyorum. Ağza hemen acı
bir tat doluyor. Dengesiz, diğer tüm tatları bastıran bir acılık bu. Kakao
çağrışımlı aroma ve şekerli tatlar arada gidip geliyor ama acılığa rakip
olmaları mümkün değil. Karşısında hemen havlu atıp uzaklaşıyorlar. Yanış
puronun boyu ve dolum nedeniyle düzensiz. Gri renkli kül yer yer parçalı ve
bükülerek yanıyor. Tütünde ciddi bir sertlik yok. Ancak, yavaş içmek zor olduğu
için yükleniyorum ve bir süre sonra tıkamaya başlıyor. Oldukça tekdüze bir
içimi var. Acılık varlığını sürekli hissettiriyor. Kentucky’nin tipik fındıksı
tadı sonlara doğru atağa geçip şekerli tadı besleyerek günü kurtarmaya
çalışıyor ama nafile. Acı tada kilit vurmak ne mümkün! Yetersiz kalan fındık,
şeker nüansı hâkim tada ayak uyduramıyor. Dilde ve dudaklarda kalan acılık ve
ağızda bıraktığı fazladan kurulukla birlikte bu tadım sona eriyor.
Kalan dört tam boy cheroot’u da selofanlarından çıkartıyor
ve bu sefer ortalarından yarım kesiyorum. Kısa kestiğim puro ile birlikte hepsini önceden
nemlendirilmiş kavanoza yerleştiriyorum. Üçüncü gün ve dördüncü gün birer
nemlendirme yapıyorum. Beşinci günde kavanoz içinde turunçgil ve reçine
çağrışımlı bir koku yerleşmiş. Purolar arasındaki renk farkları belirginleşmiş
ve kimileri neredeyse siyah denebilecek bir renkte. İlk kestiğim purodan kısa
olan yarıyı alıyorum. Tütünün kakao çağrışımlı kokusu yoğunlaşmış. Puroyu
yakıyorum. Boyunun da etkisiyle rahatça çekiliyor ve öncekinden daha yoğun bir
tat bırakıyor. Acılık yine hâkim ama diğer tat nüanslarıyla birleşerek
keskinliği, çiğliği törpülenmiş. İçimdeki
sertlik artmış ama fazladan bir rahatsız ediciliği yok. Sonlara doğru gelen fındık ve şeker nüansı
daha kalıcı. Ağızda kuruluk yok. Ancak, tüm içime damgasını vuran acılık, her ne kadar
dönüşüme uğramış olsa da yüzünüze çarpmaktan asla geri durmuyor.
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
0 yorumları oku:
Yorum Gönder