Related Posts Plugin for Blogger...

2018/06/23

Toscano Antico


Tipi: Tam Cheroot
Sertlik: 3/5 Orta-sert
Lezzet:  Acı / Dolgun
Eşlik eder:  Karamelli kahve, kırmızı likör şarapları, fortifiye şaraplar
Depolama Tipi: % 75 bağıl nem  (26° C)
Sarma: Kuzey Amerika menşeli Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 160 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 1973
Üretim merkezi: Lucca, İtalya






Toscano Antico İtalya’nın ülkemize Toscanello Aroma serisiyle giriş yapan en büyük puro üreticisi Manifatture Sigaro Toscano’nun klasik serisini Classico ve Extra Vecchio ile birlikte oluşturuyor. Adı sizi yanıltmasın, serinin en genç üyesi. Daha 45 yaşında. Antico nitelendirmesi ise 12 ay olgunlaştırılmış olmasından geliyor. Makina sarımı olarak ve esasen Kuzey Amerika menşeli Kentucky’den üretiliyor.   


Toscano klasik serisinin biraz göz yorucu standart tasarımına sahip koyu kahverengi bir kutuda geliyor Antico. Kutudan selofanlı, beş adet tam boy cheroot çıkıyor. Gayet muntazam makina sarımlılar ve aralarında dikkate değer bir renk farkı yok. Mat ve çok derin tonda bir koyu kahverengi hâkim. Yaprağın katlanma yerlerinde ağarma var. Yüzüklerinde Toscano’nun yine standart İtalyan bayrağı kompozisyonu ve ortasında da Antico’ya özel olarak, Roma’daki tarihi Tekel binasının resmi var. Selofanlı purolardan birini alıyorum ve açma şeridinden keserek, İtalyanların aurea dedikleri tarzda, biri kısa biri uzun iki adet puro elde ediyorum. Kuruluk beklenecek düzeyde. Sarma yaprağı kalın ve sert. Buna karşılık, short filler dolum çok sıkı değil. 


Topraksı kokular ve mayalanma keskinliği buruna geliyor ama yine kendisini bariz olarak ortaya koyan odunsu çağrışımlar “oturmamış” bir aromatik profil düşündürüyor. Uzun olan puroyu alıp yakıyorum. Ağza hemen acı bir tat doluyor. Dengesiz, diğer tüm tatları bastıran bir acılık bu. Kakao çağrışımlı aroma ve şekerli tatlar arada gidip geliyor ama acılığa rakip olmaları mümkün değil. Karşısında hemen havlu atıp uzaklaşıyorlar. Yanış puronun boyu ve dolum nedeniyle düzensiz. Gri renkli kül yer yer parçalı ve bükülerek yanıyor. Tütünde ciddi bir sertlik yok. Ancak, yavaş içmek zor olduğu için yükleniyorum ve bir süre sonra tıkamaya başlıyor. Oldukça tekdüze bir içimi var. Acılık varlığını sürekli hissettiriyor. Kentucky’nin tipik fındıksı tadı sonlara doğru atağa geçip şekerli tadı besleyerek günü kurtarmaya çalışıyor ama nafile. Acı tada kilit vurmak ne mümkün! Yetersiz kalan fındık, şeker nüansı hâkim tada ayak uyduramıyor. Dilde ve dudaklarda kalan acılık ve ağızda bıraktığı fazladan kurulukla birlikte bu tadım sona eriyor. 


Kalan dört tam boy cheroot’u da selofanlarından çıkartıyor ve bu sefer ortalarından yarım kesiyorum. Kısa kestiğim puro ile birlikte hepsini önceden nemlendirilmiş kavanoza yerleştiriyorum. Üçüncü gün ve dördüncü gün birer nemlendirme yapıyorum. Beşinci günde kavanoz içinde turunçgil ve reçine çağrışımlı bir koku yerleşmiş. Purolar arasındaki renk farkları belirginleşmiş ve kimileri neredeyse siyah denebilecek bir renkte. İlk kestiğim purodan kısa olan yarıyı alıyorum. Tütünün kakao çağrışımlı kokusu yoğunlaşmış. Puroyu yakıyorum. Boyunun da etkisiyle rahatça çekiliyor ve öncekinden daha yoğun bir tat bırakıyor. Acılık yine hâkim ama diğer tat nüanslarıyla birleşerek keskinliği, çiğliği törpülenmiş. İçimdeki sertlik artmış ama fazladan bir rahatsız ediciliği yok. Sonlara doğru gelen fındık ve şeker nüansı daha kalıcı. Ağızda kuruluk yok. Ancak, tüm içime damgasını vuran acılık, her ne kadar dönüşüme uğramış olsa da yüzünüze çarpmaktan asla geri durmuyor.

Antico üreticinin elinden çıktığında eksik kalmış görünen, bu yüzden tüketiciden hayli emek ve sabır isteyen bir ürün. O nedenle, aldığınızda içmek için hiç acele etmeyin. Uzun sürelerde dinlendirilerek ve iyice nemlendirilerek gerçek potansiyeline ulaşması mümkün. Yine de böyle orta standartta, çok iddialı olmayan bir purodan mucize beklememekte fayda var. Ortasından kesilmiş yarım cheroot boyundan daha uzun içilmesi ise keyifli olmak bir tarafa, pekâlâ eziyet verici olabilir. Bunlara dikkat ettiğinizde, yoğun ve acı tütün tadı seviyorsanız beklentinizi size kaliteli, rafine şekilde sunacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca, uyumlu eşlikçi içeceklerle birlikte tüttürüldüğünde yeni tat kombinasyonlarını cömertçe sunmaya da hazır. 

Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...