Sertlik: 2/5 Orta-hafif
Lezzet: Hafif acı / Yumuşak
Eşlik eder: IPA tipi biralar, adaçayı
Depolama Tipi: % 70 bağıl nem (26° C)
Sarma: İtalyan Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 155 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 1930
Üretim merkezi: Lucca, İtalya
1929 krizi sonrasında dönemin İtalyan Tekel’i puro
tüketicilerinin ilgisini yabancı purolardan yerli purolara çekmek istemektedir.
Ülkede yetiştirilen Havana ve Brezilya menşeli puro tütünleri yeterli verime
sahip olmadığı için Toskana bölgesinde, Kentucky tütünlerinden, artizanal tarzda
üretilen cheroot tipi purolar devreye girer. Purolar standart üretimle ve
kökenlerini açıkça belirten Toscano markasıyla piyasaya sürülür. Ucuz ve bol
bulunan bu purolar kısa sürede İtalyanların tütün alışkanlıklarının ayrılmaz
parçası haline gelir.
İşte o puro İtalya’da 1930’dan beri üretiliyor ve aileye
eklenen diğer Toscano markalı ürünlerden ayrılmak için Toscano Classico adıyla
piyasada. Tek fermantasyon ve 6 ay olgunlaştırma formülüyle üretilen bu ürün
Toscano adıyla artık Türkiye’de. Toscanello Aroma serisinin ülkemizdeki
başarısından cesaret aldığı anlaşılan ithalatçı firma Toskana purolarının
simgesi haline gelmiş Toscano Classico’yu ülkemize getirmiş. Toskana purolarına
Toscanello Aroma serisiyle giriş yapmış tüketicinin bu türün gerçek
temsilcileriyle tanışması için iyi bir başlangıç.
Toscano Classico’nun tipik tasarımının yasal uyarı ve
görsellerle katledildiği kutudan 5 adet, selofansız ve yüzüksüz, makina sarımı
tam cheroot çıkıyor. Kuruluğu ve dolum sıkılığı üst düzeyde. Çoğunda orta
kahverengi denebilecek bir ton hâkim ama yapraktaki kavrulma farkı fazla olduğu
için neredeyse siyah bile denebilecek bir puroya da rastlanıyor. Yapraktaki
kurulukla birlikte, kenarlarda ufak tefek yırtıklıklar da göze çarpıyor. Kokusu
oldukça hafif. Baskın olarak gelen fermantasyon kokusuna eşlik eden odunsu ve
biraz topraksı çağrışımları var.
Purolardan birisini alıp puro makasıyla klasik usulde,
ortadan kesiyor ve önceden nemlendirilmiş kavanoza yerleştiriyorum. Üç gün nemlendirme
sonrasında kavanoza yoğun ve çok karakteristik, kakao, kahve, fındık çağrışımlı
bir Kentucky kokusu hâkim olmuş. Fermantasyon kokusu ise keskinleşerek adeta
alkol kokusuna dönüşmüş. Tahmin edilen renk koyulaşmasıyla birlikte yaprağı
biraz yumuşasa da dolumu sıkı ve sert bir puro var elimde.
Puroyu yakıyorum. Sıkı dolumu sayesinde çok rahat yanıyor ve
yanmayı sürdürüyor. Neredeyse beyaza çalan, açık gri bir külü var. Dumanı hafif
ve kolayca dağılıyor. Fermantasyon kokusu kendisini belli ederken bariz kakao
çağrışımına ılımlı bir şekerli alt not eşlik ediyor. Bu karışım haliyle, rom
eklenmiş bitter çikolata diyebilirim. Burunda ise fermantasyon kokusu ham bir
maya kokusu olarak kendisini gösteriyor. Ciddi bir nikotin yükü yok. Rahat
içimli. Eğilme, bükülme az seviyede. Kül gövdede sıkılığını korumaya devam
ediyor.
Ortalara geldikçe acılık kendisini daha çok göstermeye başlıyor. Az
önce bitter çikolata dediğim şeye espresso diyebiliriz şimdi. Acılık sürekli
var ama diğer aroma profilleriyle uyumsuz değil. Sonlara yaklaştıkça acılık
yoğunlaşmakla kalmıyor, dili ve burnu uyandıran, ıtırlı, reçinemsi bir nüans kazanıyor.
Toskana purosu finallerinin tipik fındıksı tadı bu nüans karşısında oldukça
gerilerden geliyor. En sonunda yetişip belli belirsiz şekerli bir tatla ağızda
yoğunlaşıyor. Sürpriz son gibi, son anda yetişen bu tat ağızda hayli kalıcı.
Burundaki etkisi ise çok ılımlı.
Toscano kaliteyi ve deneyimi hesaplılıkla birleştiren, ne
istediğini bilen tüketiciye istediğini sunan, içimi keyifli, zahmetsiz, mütevazı
bir ürün. Yine de ülkemizde İtalya’dakine göre hayli yüksek fiyata satıldığını
eklemeliyim. Gün boyunca tüttürülebileceği gibi, uyumlu eşlikçi içeceklerle
minik bir ziyafete dönüştürülebilir. Ayrıca, iştah açıcı tadıyla akşam aperitifi
olarak kullanılabilir.
Yunus Bakihan Çamurdan'ın yorumu
0 yorumları oku:
Yorum Gönder