Related Posts Plugin for Blogger...

2018/12/08

Toscano


Tipi: Tam Cheroot
Sertlik: 2/5 Orta-hafif
Lezzet:  Hafif acı / Yumuşak
Eşlik eder:  IPA tipi biralar, adaçayı
Depolama Tipi: % 70 bağıl nem  (26° C)
Sarma: İtalyan Kentucky (fire cured)
Dolum: Kuzey Amerika ve İtalya menşeli Kentucky (fire cured)
Uzunluk: 155 mm
Çap: 14 mm
Çıkış tarihi: 1930
Üretim merkezi: Lucca, İtalya


1929 krizi sonrasında dönemin İtalyan Tekel’i puro tüketicilerinin ilgisini yabancı purolardan yerli purolara çekmek istemektedir. Ülkede yetiştirilen Havana ve Brezilya menşeli puro tütünleri yeterli verime sahip olmadığı için Toskana bölgesinde, Kentucky tütünlerinden, artizanal tarzda üretilen cheroot tipi purolar devreye girer. Purolar standart üretimle ve kökenlerini açıkça belirten Toscano markasıyla piyasaya sürülür. Ucuz ve bol bulunan bu purolar kısa sürede İtalyanların tütün alışkanlıklarının ayrılmaz parçası haline gelir. 

İşte o puro İtalya’da 1930’dan beri üretiliyor ve aileye eklenen diğer Toscano markalı ürünlerden ayrılmak için Toscano Classico adıyla piyasada. Tek fermantasyon ve 6 ay olgunlaştırma formülüyle üretilen bu ürün Toscano adıyla artık Türkiye’de. Toscanello Aroma serisinin ülkemizdeki başarısından cesaret aldığı anlaşılan ithalatçı firma Toskana purolarının simgesi haline gelmiş Toscano Classico’yu ülkemize getirmiş. Toskana purolarına Toscanello Aroma serisiyle giriş yapmış tüketicinin bu türün gerçek temsilcileriyle tanışması için iyi bir başlangıç.

Toscano Classico’nun tipik tasarımının yasal uyarı ve görsellerle katledildiği kutudan 5 adet, selofansız ve yüzüksüz, makina sarımı tam cheroot çıkıyor. Kuruluğu ve dolum sıkılığı üst düzeyde. Çoğunda orta kahverengi denebilecek bir ton hâkim ama yapraktaki kavrulma farkı fazla olduğu için neredeyse siyah bile denebilecek bir puroya da rastlanıyor. Yapraktaki kurulukla birlikte, kenarlarda ufak tefek yırtıklıklar da göze çarpıyor. Kokusu oldukça hafif. Baskın olarak gelen fermantasyon kokusuna eşlik eden odunsu ve biraz topraksı çağrışımları var. 

Purolardan birisini alıp puro makasıyla klasik usulde, ortadan kesiyor ve önceden nemlendirilmiş kavanoza yerleştiriyorum. Üç gün nemlendirme sonrasında kavanoza yoğun ve çok karakteristik, kakao, kahve, fındık çağrışımlı bir Kentucky kokusu hâkim olmuş. Fermantasyon kokusu ise keskinleşerek adeta alkol kokusuna dönüşmüş. Tahmin edilen renk koyulaşmasıyla birlikte yaprağı biraz yumuşasa da dolumu sıkı ve sert bir puro var elimde.

Puroyu yakıyorum. Sıkı dolumu sayesinde çok rahat yanıyor ve yanmayı sürdürüyor. Neredeyse beyaza çalan, açık gri bir külü var. Dumanı hafif ve kolayca dağılıyor. Fermantasyon kokusu kendisini belli ederken bariz kakao çağrışımına ılımlı bir şekerli alt not eşlik ediyor. Bu karışım haliyle, rom eklenmiş bitter çikolata diyebilirim. Burunda ise fermantasyon kokusu ham bir maya kokusu olarak kendisini gösteriyor. Ciddi bir nikotin yükü yok. Rahat içimli. Eğilme, bükülme az seviyede. Kül gövdede sıkılığını korumaya devam ediyor. 

Ortalara geldikçe acılık kendisini daha çok göstermeye başlıyor. Az önce bitter çikolata dediğim şeye espresso diyebiliriz şimdi. Acılık sürekli var ama diğer aroma profilleriyle uyumsuz değil. Sonlara yaklaştıkça acılık yoğunlaşmakla kalmıyor, dili ve burnu uyandıran, ıtırlı, reçinemsi bir nüans kazanıyor. Toskana purosu finallerinin tipik fındıksı tadı bu nüans karşısında oldukça gerilerden geliyor. En sonunda yetişip belli belirsiz şekerli bir tatla ağızda yoğunlaşıyor. Sürpriz son gibi, son anda yetişen bu tat ağızda hayli kalıcı. Burundaki etkisi ise çok ılımlı. 

Toscano kaliteyi ve deneyimi hesaplılıkla birleştiren, ne istediğini bilen tüketiciye istediğini sunan, içimi keyifli, zahmetsiz, mütevazı bir ürün. Yine de ülkemizde İtalya’dakine göre hayli yüksek fiyata satıldığını eklemeliyim. Gün boyunca tüttürülebileceği gibi, uyumlu eşlikçi içeceklerle minik bir ziyafete dönüştürülebilir. Ayrıca, iştah açıcı tadıyla akşam aperitifi olarak kullanılabilir. 

Gerek kuruluğu, gerekse sıkı dolumu sayesinde, kutudan çıktığı haliyle, nemlendirmeden (secco) ve tüm olarak (alla maremmana) içilmeye müsait. Ancak, aroma ve tat nüanslarını yakalamak sizin için daha ön plandaysa muhakkak yarım kesilmiş ve nemlendirilmiş olarak içmenizi tavsiye ederim.  Tercihiniz hangisi olursa olsun, selofansız olduklarından, kutuyu açtıktan sonra puroların kokularını korumak için kavanozlamayı unutmayın.
 
Paylaş:

0 yorumları oku:

Yorum Gönder

Pipo Sohbetleri Kitabı

Pipo Sohbetleri Kitabı
Yunus Bakihan Çamurdan

Satılık Pipolar

Yorumları Facebooktan takip et


Yorumlanan ürün sayısı toplam: 290
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...